Svaka čast / Zbog požara u Notre Dame: Stari most osvijetljen bojama francuske zastave

16. 04. 2019. u 20:41:00 Fena

Shares: 2295

Stari most u Mostaru večeras je osvijetljen bojama francuske zastave kao znak solidarnosti i poziv cijelom svijetu za obnovu pariške katedrale Notre Dame koju je u ponedjeljak zahvatio veliki požar.

“Mostarci, kao i svi Bosanci i Hercegovci, na taj način izražavaju solidarnost s građanima Francuske”, navode iz Centra za mir iz Mostara i ističu kako se nadaju da će ova tragedija svjetskih razmjera ujediniti cijeli svijet u podršci projektu obnove katedrale Notre Dame, baš kao što je projekt obnove Starog mosta i stare jezgre Mostara ujedinio donatore iz cijelog svijeta.

Direktor Centra Safet Oručević podsjeća da je Francuska bila jedna od prvih i najvećih donatora u procesu obnove Starog mosta koji danas u svijetu važi za međunarodni simbol mira i pomirenja te da se ovim znakom podrške nastavlja njegovati prijateljstvo koje spaja dvije zemlje.

Također, 1998. godine tadašnji francuski predsjednik Jacques Chirac postao je član Fondacije za obnovu Starog mosta, a prije tri godine mu je uručena i međunarodna nagrada “Mostar Peace Connection”.

NEMA KOMENTARA