Zbog obilnih padavina izlile se rijeke Željeznica, Zujevina, Rakitnica

Radiosarajevo.ba
Zbog obilnih padavina izlile se rijeke Željeznica, Zujevina, Rakitnica
Obilne padavine u posljednjih nekoliko dana dovele su do porasta vodostaja skoro svih rijeka u BiH.

U toku prethodne noći velika količina padavina prouzrokovala je nagli porast vodotoka, što je izazvalo izlijevanje istih na području općina Hadžići, Ilidža, Trnovo i Novi Grad, stoji izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite KS-a.

Na teritoriji općine Hadžići rijeka Zujevina se izlila na više mjesta u naseljima Pazarić i Dupovci i ugrozila više objekata. Također, rijeka Bjelašnica je uslijed naglog porasta nanijela velike količine granja i drugog nanosa i začepila propust ispod mosta na lokalitetu Mehina Luka. Postoji opasnost za više stambenih objekata. Od ranih jutarnjih sati četiri ekipe DVD Tarčin rade na otklanjanju opasnosti od poplava. Općinska služba civilne zaštite je angažovala građevinsku mehanizaciju na uklanjanju nanosa oko mostova i kritičnih tačaka.

Na teritoriji općine Ilidža rijeka Željeznica se izlila u naselju Butmir i kod restorana Brajlović, dok se rijeka Zujevina izlila u Osjeku, u ulici Rate Dugonjća i poplavila poljoprivredno zemljište. Stambeni objekti nisu ugroženi.

Na teritoriji općine Trnovo izlile su se rijeke Rakitnica ( na području Šabića), Bijela (na području naselja Bare), rijeka Crna i Željeznica. Na području Šabića su angažirane dvije građevinske mašine na raščišćavanju korita. Za sada nema podataka o ugroženosti objekata i stanovništva.

Na teritoriji općine Novi Grad, u ulici Dobroševićka br.164, voda se izlila na privatno poljoprivredno imanje. Ekipe civilne zaštite su na terenu.

Ekipe Kanonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo i općinskih službi civilne zaštite su stavljene u stanje pripravnosti, prate stanje na terenu i poduzimaće neophodne preventivne mjere za zaštitu od poplava.

Iz Agencije za vodno područje rijeke Save su saopćili da se i naredni dan očekuje porast vodostaja s prognoziranim vrhom vodnog vala u noći sa 16. na 17. decembar godine, kako na glavnim vodotocima I i II kategorije, tako i na pritokama.

"Predviđa se prevazilaženje određenih mjerodavnih kota za velike vode, pa je ova obavijest ujedno i upozorenje. Obavještavamo sve nadležne institucije da poduzmu sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti u cilju preventivnog djelovanja", piše u saopćenju.

Na svim vodotocima se na osnovu meteorološke prognoze naredne sedmice očekuje pad temperatura i prestanak padavina, pa samim tim i sniženje vodost

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije