Zbog greške: Sanjin Sefić vjerovatno neće biti izručen BiH prije naredne godine

E. H.
Zbog greške: Sanjin Sefić vjerovatno neće biti izručen BiH prije naredne godine
/ Sanjin Sefić
Početkom ove sedmice Ministarstvu za pravdu Republike Srbije dostavljeni su dokumenti iz Višeg suda u Novom Sadu u vezi sa slučajem Sanjin Sefić, čije se izručenje Bosni i Hercegovini očekuje narednih dana.

Ovo su za Radiosarajevo.ba potvrdili iz srbijanskog Ministarstva za pravdu, gdje će biti donesena konačna odluka da li će i kada će mladić iz Sarajeva biti izručen Bosni i Hercegovini, zbog optužnice da je automobilom, u glavnom gradu BiH ubio dvije studentice.

No, iako slučaj traje još od 12. oktobra, dana hapšenja Sanjina Sefića u Novom Sadu ili još tačnije od 10. oktobra, kada je Sefić pobjegao s teritorije države u kojoj je počinio zločin, još uvijek nije izvjesno kada će biti priveden pred lice pravde pravosudnih organa u državi čiji je državljanin.

Sada je grešku načinio Viši sud u Novom Sadu zbog čega je proces izručenja dodatno produžen.

„Ministarstvo za pravdu dobilo je početkom sedmice dokumenta Višeg suda u Novom Sadu u slučaju Sanjina Sefića, ali je dokumentacija u predmetu bila nekompletna, zbog čega smo zatražili da kompletiraju dokumentaciju i dostave dopunu“, istaknuli su iz ureda za odnose s javnošću Ministarstva za pravdu u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Oštre kritike i pritisak javnosti na policijske i pravosudne organe BiH da pokrenu proces suđenja Sefiću, i to u BiH, donekle su splasnule, a i dodatno će biti ublažene kad već jednom Sefić bude izručen u BiH, jer je vrlo izvjesno da će tek naredne godine ubica sa sarajevskih ulica biti izručen.

Iako nam ovom nisu mogli potvrditi u Ministarstvu za pravdu Republike Srbije, jer trenutno proces izručenja, odnosno, brzina provedbe tog procesa zavisi od Višeg suda u Novom Sadu. Ali, računajući na dužinu procesa koji prethodi izručenju, pretpostavlja se da će to biti tek u 2017. godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije