Zbog duga Vlade 151 studentu iz USK-a prijeti izbacivanje iz Studentskih domova

E. H.
Zbog duga Vlade 151 studentu iz USK-a prijeti izbacivanje iz Studentskih domova
Zbog dugovanja Vlade Unsko-sanskog kantona prema Studentskom centru u Sarajevu više od 150 studenata iz ovog kantona uskoro bi moglo ostati bez smještaja koji su im do sada osiguravali studentski domovi u Sarajevu.

Riječ o dugovanju većem od 300.000 konvertibilnih maraka, koje Vlada USK-a još od 2015. godine nije uplatila na račun Studentskog centra, zbog čega bi studenti iz USK-a mogli završiti bukvalno na ulici.

"Mi imamo dugove čak iz 2015. godine i praktično USK skoro pa tri godine nije platio ništa. Zbog toga ulazimo u situaciju da ta sredstva mogu ući u zastaru dugovanja, što bi naravno bio problem za našu firmu. I zbog toga ćemo mi morati ići u stopiranje prijema studenata, jer više bez uplaćivanja tog novca nismo u mogućnosti da ih ugostimo. Također, biti će pokrenuta i tužba protiv ovog kantona, kako bismo spriječili da ovaj dug zastari", kazao je za Radiosarajevo.ba direktor sarajevskog Studentskog centra Tarik Curić.

On je dodao i kako svaki kanton ima dugovanja prema Studentskom centru, no da svi oni sukcesivno uplaćuju i zbog toga ostali studenti nisu ugroženi sličnim problemima.

"Prije nekoliko mjeseci iz Vlade USK-a dobili smo neki dopis da oni, kao kanton, traže neko kreditno zaduženje pomoću kojeg će izmiriti taj dug. Međutim, njihovi studenti već tri godine žive i hrane se kod nas, a dugovanje se gomila, što je jedan neodgovoran posao jer smo svi mi, da tako kažem, javne državne firme, zbog čega je ovo klasično podrivanje sistema. Zbog svega ovog mi ćemo biti spriječeni da primimo 151 studenta iz USK, ukoliko dugovanje uskoro ne bude izmireno", dodao je Curić.

Zbog ove situacije brojni studenti su zabrinuti i nadaju se da će problem uskoro biti riješen, jer bi zbog neodgovornosti Vlade USK-a mnogi od njih mogli ostati bez prilike da nastave svoje školovanje na visokoškolskim ustanovama u Sarajevu. Ipak, iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a ističu kako nema mjesta za paniku, jer bi dugovanja uskoro trebala biti izmirena.

"Već naredne sedmice, jednom uplatom, trebao bi biti izmiren dio duga prema Studentskom centru u Sarajevu, čime ćemo doprinijeti rješenju ovog problema", potvrđeno nam je ukratko iz ureda ministra obrazovanja USK-a Muhameda Ramića.

Inače, ovo je dio rješavanja brojnih problema u Studentskom centru Sarajevo, koji su se nagomilavali tokom godina i čije rješavanje je počelo dolaskom novog direktora. Zahvaljujući tome sarajevski studentski domovi velikim dijelom su renovirani, a vrlo skoro se planira i otvorenje novih kapaciteta koji će doprinijeti poboljšanju standarda života studenata. Ipak, u svemu tome veoma važna je finansijska konstrukcija, zbog čega je izmirenje dugovanja jedan od glavnih ciljeva uprave Studentskog centra Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije