Zbog Dodikovog glasanja četiri bolnice u RS ostaju bez donacija

9
Radiosarajevo.ba
Zbog Dodikovog glasanja četiri bolnice u RS ostaju bez donacija
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Dodik danas na sjednici Predsjedništva

Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine i danas je održana bez koncenzusa, Milorad Dodik nije glasao za važne odluke.

Predsjedavajući Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović glasali su Za, ali zbog Dodikovog glasa protiv, nije postignut konsenzus o odlukama iz oblasti vanjske politike zbog čega će biti uvrštene na dnevni red sljedeće redovne sjednice.

Također nije postignut konsenzus o odlukama iz oblasti pokretanja pregovora za zaključivanje međunarodnih sporazuma, prihvatanje sporazuma i određivanje potpisnika, te davanje odobrenja za zaključivanje sporazuma po Odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici donijelo Odluku o odbijanju molbe za pomilovanje jedne osuđene osobe.

Dodik je svojim neglasanjem, UKC u Banjoj Luci i bolnice u Gradiški i Trebinju ostavio bez tri mobilna aparata za ultrazvuk. Također je spriječio da bolnica u Bijeljini dobije ambulantna kola. Radi se o opremi koja je osigurana u sklopu pomoći Japana u vrijeme pandemije u vidu granta od 100 miliona japanskih jena.

Ambulantna kola, pomoć Vlade Japana, trebala je dobiti i bolnica u Brčkom, kao i kantonalne bolnice u Livnu i Bihaću, dok su rengen aparate trebale dobiti bolnice u Goraždu i Orašju, a bolnica u Novoj Bili ultrazvuk.

Odluku o prihvatanju pomoći japanske vlade zdravstvenim ustanovama u BiH, odnosno entitetima RS i Federaciji kao i distriktu Brčko, Predsjedništvo je donijelo u februaru ove godine, a potpisnik te odluke je tadašnji predsjedavajući Milorad Dodik.

Njegovo glasanje je i građane iz bh. entiteta koje on zastupa uskratio vrijednih donacija.

Glasao je Dodik i protiv Sporazuma o finasiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija-BiH za 2020. godinu između Europske komisije, Vlade Republike Srbije i BiH pa tako može propasti oko 1.8 miliona eura za prekograničnu saradnju koji je Europska komisija izdvojila za finansiranje ovog projekta.

Razmatranje ovog Sporazuma je hitno jer ukoliko se ne potpiše do 31. decembra ove godine sredstva predviđena za projekte propadaju i ne mogu se dalje koristiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije