Završeno ročište u aferi "respirator": Najavljeni i prvi svjedoci i iznošenje dokaza

0
N. Ka.
Završeno ročište u aferi "respirator": Najavljeni i prvi svjedoci i iznošenje dokaza
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Solak, Novalić, Hodžić i Milićević

Završeno je ročište optuženim Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, Fahrudinu Solaku, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikretu Hodžiću vlasniku „Srebrene maline“, i dopremijerki FBiH Jelki Milićević u aferi "respirator".

Optužnicom im se stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi s nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Na današnjem ročištu odbrana optužene Jelke Milićević iznijela je uvodne riječi.

Advokatica Senka Nožica je istaknula da će tokom postupka dokazati da njena branjenica Milićević nije učinila ništa od krivičnih djela koja joj se stavljaju na teret.

"U radnjama moje branjenice nema ni jednog elementa kršenja propisa. Ukazujemo da ćemo u toku postupka da se tužilaštvo poziva na pogrešne zakone, da se pozivaju na pogrešne propise i na propise koji više ne važe", poručila je Nožica.

Nakon njenih uvodnih riječi, tužilac Mirza Hukeljić je obrazložio zahtjev za određivanje mjera zabrane za optužene.

Tužilac je istaknuo da je predloženim mjerama cilj da se dokazi izvedu pravedno i zakonito, lišeni svakog utjecaja. Izricanjem mjera zabrane zaštitit će se dignitet institucija u kojima rade optuženi.

Zatraženo je da se Fadilu Novaliću zabrani rad na poziciji premijera FBiH do izricanja prvostepene presude, posjećivanje službenih prostorija, tj. Vlade FBiH, te izrekne mjera zabrane sastajanja s određenim svjedocima.

Iste mjere su zatražene i za ministricu finansija u Vladi FBiH Jelku Milićević. 

Mjere zabrane su zatražene i za Fahrudina Solaka, a traže da mu se zabrani pristup Federalnoj upravi civilne zaštite te sastajanje sa svjedocima.

Za Fikreta Hodžića se traži zabrana obavljanja dužnosti odgovorne osobe u preduzeću "Srebrena malina", kao i zabrana sastajanja sa svjedocima.

Članica pravnog tima Fadila Novalića, Nina Karačić istaknula je da Tužilaštvo nije iznijelo nikakve dokaze na osnovu kojih bi Sud mogao da donese odluku kakvu traži Tužilaštvo, jer ne postoje dokazi koji pokazuju da bi Novalić mogao da utiče na svjedoke i dokaze.

Marsela Bajramović, advokatica Fahrudina Solaka poručila je da je zahtjev Tužilaštva baziran an potpuno netačnim tvrdnjama bez ijednog konkretnog dokaza i kao takav je neosnovan.

Mirna Delalić pravna zastupnica Fikreta Hodžića, istakla da je prijedlog Tužilaštva paušalan i da kao takav treba biti odbijen.

Advokatica Jelke Milićević, Senka Nožica je kazala da se ovakvi zahtjevi nisu dešavali u dosadašnjoj praksi.

"Ovakav zahtjev očigledno ima i političke konotacije. Časni sude podsjećam vas da je moja branjenica saslušana u 11. mjesecu i nakon toga nije saslušan nijedan svjedok, izjave su samo davali neki osumnjičeni", kazala je ona.

Sud će nakon razmatranja svih danas iznesenih argumenata i mišljenja, donijeti pismenu odluku o prijedlogu Tužilaštva BiH.

Naredni glavni pretres, na kojem će početi iznošenje dokaza, održat će se 19. marta u 13 i 30 minuta.

Tužilaštvo je najavilo jednog svjedoka, koji će govoriti na okolnosti održane sjednice Vlade FBiH, na narednom ročištu i izvođenje materijalnih dokaza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije