Advokatica Jelke Milićević: Ovakve zahtjeve dosad nisam vidjela

3
N. Ka.
Advokatica Jelke Milićević: Ovakve zahtjeve dosad nisam vidjela
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Afera "respiratori"

Afera Respiratori se nastavlja, novo ročište optuženim Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, Fahrudinu Solaku, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikretu Hodžiću vlasniku „Srebrene maline“, i dopremijerki FBiH Jelki Milićević, počelo je jutros.

Optužnicom im se stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi s nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Na prošlom ročištu uvodne riječi je iznijelo tužilaštvo, odbrana Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, te Fikreta Hodžića. 

Danas je branjenica Jelke Milićević, Senka Nožica iznijela svoje uvodne riječi.

Tužilaštvo je zatražilo danas od Suda da se uvedu mjere zabrane za optužene.

Advokatica Fahrudina Solaka, Marsela Bajramović je kazala da ne postoje dokazi na osnovu kojih Tužilaštvo traži izricanje mjera zabrane.

Nesavjestan rad Tužilaštva doveo je do nesagledivih posljedica po građane.

"Moj branjenik je suspendovan i to na njegov zahtjev", kazala je Bajramović.

Odbrana se pozvala na to da je Tužilaštvo izreklo netačne navode u svom zahtjevu za izricanje mjera.

"Ovakav prijedlog tužilaštva je baziran na potpuno netačnim tvrdnjama i bez ijednog konkretnog dokaza u za ono što tvrde. Ovakav prijedlog je neosnovan", poručila je ona.

Braniteljica Fikreta Hodžića, Mirna Delalić je istakla da je prijedlog Tužilaštva paušalan, te je suprotan odlukama Europskog suda za ljudska prava.

"S obzirom da je ovakav prijedlog neosnovan on treba biti odbijen", kazala je ona.

Prema njenim riječima nejasno je zašto je Tužilaštvo baš na prošlom ročištu podnijelo ovakav prijedlog.

"Pozivanje na navodni uticaj na svjedoke, nakon gotovo dva mejseca kada su nama uručeni dokazi i iskazi. S druge strane kolegice su već ranije kazala da je Sud u ovom predmetu već odlučio prije", poručila je Delalić.

Advokatica Jelke Milićević, Senka Nožica je kazala da se ovakvi zahtjevi nisu dešavali u dosadašnjoj praksi.

"Ovakav zahtjev očigledno ima i političke konotacije. Časni sude podsjećam vas da je moja branjenica saslušana u 11. mjesecu i nakon toga nije saslušan nijedan svjedok, izjave su samo davali neki osumnjičeni", kazala je ona.

Nožica je poručila da je iznesena samo sumnja, a nijedan dokaz.

"Nikad od kada ja radim u pravosuđu nije bilo više slobode da se napadne na sve dužnosnike, a da se ostane nekažnjeno. Kakav strah od dužnosnika, to apsolutno ne postoji. Oni ne mogu da učine nikakvo zlo, nema uticaja na svjedoke i na dokaze. Staviti mojoj branjenici na teret što je iskoristila medije da kaže da nije kriva", istaknula je Nožica.

Tužilac Mirza Hukeljić je nakon izjašanjavanja odbrane optuženih, kazao da je Sud BiH na obrazloženi prijedlog Tužilaštva na predložene mjere pritvora odredio mjere zabrane.

"Tužilaštvo se obraćalo Sudu da napomene da Sud nije naložio koji policijski organ će da vrši nadzor. To se sve nalazi u spisu u koji vi nemate uvid. Danas smo tražili ovakve mjere, a ne uz optužnicu jer je demokratski prinicip takav da nakon podizanja optužnice ili optuženi sami odstupe sa funkcije ili da organi vlasti koji su ih imenovali na tu funkciju donesu takvu odluku", rekao je Hukeljić.

Sud će nakon razmatranja svih danas iznesenih argumenata i mišljenja, donijeti pismenu odluku o prijedlogu Tužilaštva BiH.

Naredni glavni pretres, na kojem će početi iznošenje dokaza, održat će se 19. marta u 13 i 30 minuta.

Tužilaštvo je najavilo jednog svjedoka, koji će govoriti na okolnosti održane sjednice Vlade FBiH, na narednom ročištu i izvođenje materijalnih dokaza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije