Završeno glasanje u Bundestagu: Schmidt njemački kandidat za visokog predstavnika

4
Radiosarajevo.ba
Završeno glasanje u Bundestagu: Schmidt njemački kandidat za visokog predstavnika
AA / Christian Schmidt

Njemački Bundestag upravo je glasanjem zvanično potvrdio kandidaturu Christiana Schmidta kao njemačkog kandidata za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Kako pišu "Nezavisne", Vlada Njemačke je u protekla dva mjeseca obavijestila sve članice Vijeća za implementaciju mira i ostale međunarodne partnere da Njemačka planira da predloži svog kandidata, ali bez navođenja imena, jer je Schmidt formalno mogao postati kandidat tek nakon potvrde u Bundestagu.

Kako je rečeno, u medijima u BiH proteklih mjeseci bilo je mnogo spekulacija, na koje Njemačka nije mogla odgovoriti, jer Schmidt formalno nije bio kandidat.

Njemačka, navodno, odbacuje informacije koje su se pojavile u medijima o tome da je Schmidtov dolazak dogovoren s Rusijom, da Vlada SAD nije bila obaviještena, kao i ostale spekulacije.

Njemačka želi raditi sa svima u BiH, bez razlike, na ispunjavanju 5+2 uslova za zatvaranje OHR-a kako bi BiH što prije mogla biti primljena u Europskoj uniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije