Završeno brojanje glasova u Ilijašu: Da li će doći do promjene?

1
I. S.
Završeno brojanje glasova u Ilijašu: Da li će doći do promjene?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilijaš

U BiH 15. novembra održani su izbori za lokalni nivo vlasti. 

Top tema su smjene pojedinih stranaka u općinama vrećih gradova, no ne prestaje priča i o nepravilnostima.

Jedna od općina o kojoj se najviše priča, svakako je Ilijaš, gdje su se, prije dva dana, i okupili Amar Dovadžija, kandidat Četvorke za načelnika Ilijaša i njegove pristalice.

Sumnjali su u izborne neregularnosti i tražili ponovno brojanje svih glasova.

Nakon dolaska policije, Centralna izborna komisija (CIK) je naredila prebrojavanje šest vreća sa glasačkim listićima s izbornih mjesta na kojima se nisu slagali podaci.

U pet slučajeva se radilo o listićima za Općinsko vijeće i u jednom za načelnika.

Velid Fazlić, predsjednik Općinske izborne komisije Ilijaš potvrdio je za Radiosarajevo.ba da je brojanje završeno jutros u četiri sata.

Glasovi su brojani cijelo veče.

"Podatke biračkih odbora smo ubacili u bazu podataka i otklonjen je nedostatak, odnosno statistički podaci koji su kočili da bi se objedinili rezultati. Sada je stvar baze da prihvati i CIK-a da objavi rezultate za ta biračka mjesta“, pojasnio je Fazlić.

Ipak, kako kaže, nema velikih promjena po pitanju listića.

"Na jednom biračkom mjestu ima nedostatak, gdje baza ne prepoznaje i ne dozvoljava rad općinskoj izbornoj komisiji i to treba da uradi CIK“, kaže Fazlić.

Kaže da se radi o manjku listića u kutiji za nivo općinkog načelnika – njih 12 i 14 za nivo općinskog vijeća, u odnosu na broj glasača.

Čekaju se konačni rezultati CIK-a da bi se saznalo ko je načelnik Općine Ilijaš.

Prema informaciji sa web stranice CIK-a, koja je ažurirana posljednji put jučer u 17 sati, u Ilijašu trenutno vodi Akif Fazlić (SDA) sa osvojenih 4.204 glasa, dok je drugi Dovadžija, sa osvojenih 4.180 glasova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije