Završeni protesti ispred OHR-a: Schmidt se ipak nije obratio, da li će odustati od nametanja zakona?

10
Radiosarajevo.ba
Završeni protesti ispred OHR-a: Schmidt se ipak nije obratio, da li će odustati od nametanja zakona?
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Završeni protesti

Završeni su protesti koji su danas održani u Sarajevu zbog najava da će visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.

Jučer su na istom mjestu održani protesti gdje se okupilo oko 7.000 građanki i građana, a među njima je bilo i bh. političara.

Poručili su da Schmidt mora odustati od odluke jer će to uvesti dodatne podjele.

Kvinta danas raspravlja o Schmidtovim mjerama: Ima li visoki predstavnik podršku?

Kvinta danas raspravlja o Schmidtovim mjerama: Ima li visoki predstavnik podršku?

'Mandat visokog predstavnika priznajemo, nismo protiv OHR-a. Zašto ovo radi visoki predstavnik, govori današnja posjeta Plenkovića koji je sa Čovićem obišao komplet Hercegovinu. Jesu li pitali Bošnjake u Stocu kako žive?', naveo je jedan od govornika na protestima.

Na protestima je jučer bio i profesor Zlatko Lagumdžija. Kaže da je došao kao obični građanin.

"Ovi ljudi koji nas sada vode trebaju da pričaju s prijateljima u Americi, Europi, a ne da nam ovo čine, da mi Schmidtu ovako objašnjavamo da se zemlja ne može ovako praviti", izjavio je.

Kaže i da je razgovarao sa "Schmidtovim šefovima u Americi i Europi", kojima je rekao, citiramo, "za ime Boga, zaustavite ga".

Šta radi Schmidt: Od svih presuda o izbornom zakonu on želi provesti samo onu koju želi HDZ?

Šta radi Schmidt: Od svih presuda o izbornom zakonu on želi provesti samo onu koju želi HDZ?

"OHR mora da zna da od ove zemlje ne mogu ovu praviti. Ne mogu nas segregirati", poručio je, pa nastavio, obraćajući se Schmidtu:

"Živ bio, stani. Stani. Svakako se nisi oglasio. Bolje je da izađe i da kaže da taj prijedlog - ne postoji. Da radimo na tome da izbori budu kako treba. Uhvati se, dobri moj visoki predstavniče, toga. A to, dirati Ustav Federacije, Ustav BiH, a sam izborni zakon... nemoj kad je u utakmica u toku mijenjati pravila igre. Završimo utakmicu 2. oktobra, sklonimo ove što su nas doveli ovdje", zaključio je.

Na protestima je bila prisutna, oba dana, i Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

"Političari su danas pozvali svoje članstvo da protestuju. Ovo je poruka onim zemljama koje podržavaju gospodina Schmidta da nametne nešto što će zauvijek izbrisati BiH s lica zemlje. Takav dokument ima namjeru donijeti, a iza toga stoje lobiji Plenkovića, do Borrela, preko Blinkena i njegovog isturenog čovjeka Escobara. Ovim šaljem poruku njima - nemojte se igrati, ne dirajte Bosnu, nećete uspjeti u vašim namjerama."

Christian Schmidt se nije obratio građanima, a nije poznato ni da li je bio u zgradi OHR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije