Erol Avdović o protestima: Ne morate biti rođeni u Bosni da biste je voljeli i za nju borili

3
Radiosarajevo.ba
Erol Avdović o protestima: Ne morate biti rođeni u Bosni da biste je voljeli i za nju borili
Foto: Facebook / Erol Avdović na protestima

Erol Avdović, bh. novinar koji izvještava iz New Yorka, prisustvovao je protestima u Sarajevu koji se održavaju zbog najava da će visoki predstavnik Chrisitan Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona u BiH i Ustava Federacije BiH.

Njegovu poruku prenosimo u cjelosti:

"Posebno sam ponosan na građane Bosne i Hercegovine koji su se u ponedjeljak 25. jula 2022 okupili ispred OHR-a. I tako, u formi dijaloga, koji nema alternativu i mora se nastaviti sa svim ljudima - građanima BiH, nastavili svoj razgovor s onima koji se doista pitaju. Jer, kao i u svakoj drugoj demokratskoj zemlji - građani, aktivisti, angažirani intelektualci i slobodni mediji spašavaju tu demokratiju, slobode i ljudska prava koja su svetinja i zbog koje države opstaju ili propadaju.

Promovisana knjiga 'Dekodiranje agresije': Uloga Vrhovnog saveta odbrane SRJ u ratu protiv RBiH

Promovisana knjiga 'Dekodiranje agresije': Uloga Vrhovnog saveta odbrane SRJ u ratu protiv RBiH

Sukob građana i policije na protestima ispred OHR-a: 'Koga vi dijelite, Čović nam razvaljuje državu'

Sukob građana i policije na protestima ispred OHR-a: 'Koga vi dijelite, Čović nam razvaljuje državu'

Građani BiH, u Sarajevu su potvrdili svoje opredjeljenje za tu slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu - zemlju jednakih ljudi i građana čiji status, politička i druga prava moraju u okviru vladavine prava ostati ista za sve. Ovaj zajednički demokratski protest (prosvjed) dostavio je tu poruku akterima međunarodne zajednice na čelu s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Ali, poruka je adresirana i mnogim domaćim vlasnicima političkog procesa koji su to pravo, godinama uzurpirali - sve u ime naroda - ukrali od puka. Uostalom, najbolja potvrda za to je kako je HDZ - politička partija - svoju želju i namjere da se permanentno uknjiži u političko-vlasničku nomenklaturu - to "pravo" izjednašili sa svojim stranačkim interesima - poništavajući politički pluralizam među bh. Hrvatima. Žalosno je što im međunarodna zajednica, i vodeće zapadne sile, po svemu što o tome ovog časa znamo - pomažu u tom procesu s mogućim krajnjim konsekvencama - razgradnje Bosne i Hercegovine. Zato smo prosvjedovali ispred OHR-a.

Počinju protesti ispred OHR-a: Hoće li se danas obratiti Christian Schmidt?

Počinju protesti ispred OHR-a: Hoće li se danas obratiti Christian Schmidt?

Istinska prava su tako otuđena od naroda, ili još bolje svekolikog Građanstva. I, nažalost ta pljaška predugo traje. Inače, ovo su, kako čujem od kolega novinara koji su profesionalno pratili ove demonstracije među najvećim mirnim prosvjedima u BiH; pred OHR-om se okupilo oko 10.000 (deset tisuća) ljudi, Sarajlija, ali i onih drugih - iz svih krajeva BiH. Dakako, hvala društvenim mrežama FB i Twitteru koji su pomogli da ovo mirno okupljanje bude impozantni skup: Okupljanje dostojanstvenih građana koji su u demokratskom duhu izrazili svoje nezadovoljstvo. 

Dijalog koji nema alternative kada je bosanskohercegovačka politika u pitanju. Šteta što se gospodin Schmidt nije obratio građanima BiH i razgovarao s mirnim prosvjednicima. Uz sve uvažavanje za dobro obavljeni sigurnosni posao - kordon policije bio je i simbol nevjerice OHR-a u političku kulturu i imperativ demokratskog dijaloga sa građanima Bosne i Hercegovine. Jer, rekli smo već 100 puta - ovo nije doba Daytona i 1995, već 2022. godina. Potpuno novo, 21. stoljeće.

Naravno, treba voditi dijalog s argumentima, a ne sa pozicija sile i ucjena od strane političke manjine nad ostalima. Jer znamo kako se ovo drugo zove - jednostavno apartheid. Na ovim je prosvjedima pokazana ta snaga građanstva - građanina koje raspolaže svojim glasom. Posebno sam ponosan na sve profiliraniju javnost, medijski angažman mnogih koleginica i kolega, njihovo pravovremeno i tačno izvještavanje. Kolege svaka šast. A tu je i sve snažniji i odlučniji angažman intelektualaca, slobodnih i onih, što posebno raduje - iz organizovane akademske zajednice.

Taj angažman je sada vidljiv iako ga treba još pojačati i iskristalizirati bez "korumpiranih" lutanja, partikularnih interesa u prvom planu, ili čak stida od vlastitog identiteta kod jednog broja mladih znastvenika na početku karjere; ili komleksa da sve ono što dolazi sa strane jeste veća vrjednost nego domaća pamet, što se ponegdje obilato naplaćuje grantovima, stipendijama itd. Intelektualci bi trebali imati Bosnu na umu, inače će i oni postati dio sveopćeg egzodusa - koje Bosnu i Hercegovinu napušta u najgoroj varijanti - trbuhom za kruhom - ne birajući poslove tamo gdje idu i gdje ih ne čeka med i mlijeko.

I na koncu, veoma sam ponosan na svoje kolege iz onoga što već odavno zovemo #globalnabosna - ili dijaspora. ONI ostaju budni oko nastavka borbe za punu demokratiju u Bosni i Hercegovini. Posebno hvala mojim dragim kolegama iz WorkingGroup - Radne grupe za BiH koja poglavito djeluje u Americi, ali sve više i u Evropi: David Pettigrew, Patrick McCarthy, Akif Cogo, Peter Lippman, Vildana Bijedić i ostali. Svi mi smo se u odbranu BiH uključili samo s jednom idejom na umu, da na ovaj način ostajemo u kontekstu visokih etičkih standarda koje nam ova borba omogućava - u korist svih ljudi. Otuda i taj naš politički budni angažman. Ne morate biti rođeni u Bosni da bi ste je voljeli i da bi se za nju iz moralnih razloga borili. Nastavljamo", zaključio je Avdović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije