Završene blokade demobiliziranih boraca: Bez ikakvih rješenja napustili proteste

E. H.
Završene blokade demobiliziranih boraca: Bez ikakvih rješenja napustili proteste
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Novi protesti demobiliziranih boraca ispred Parlamenta FBiH u Sarajevu
Demobilizirani borci koji su danas protestirali širom Federacije Bosne i Hercegovine praktično su zaboravili svoje protesne šetnje i blokade, te jedino još traje protest manjeg broja boraca ispred zgrade Parlamenta FBiH u Sarajevu.

Deblokiran je saobraćaj na petlji Šićki Brod kod Tuzle i dionica puta M-17 Zenica-Žepče u mjestu Golubinja, kao i granični prijelaz Bijača, nakon što su danas u određenim periodima ovi saobraćajni pravci bili blokirani od nezadovoljnih boraca. Ipak, sarajevska grupa iz Kampa heroja još uvijek se nalazi ispred zgrade Parlamenta FBiH, gdje čekaju obraćanje nekog od predstavnika vlasti.

"Mi smo još uvijek ovdje ispred Parlamenta, čekamo neko obraćanje, ali smo dobili informacije da nikog ni nema u zgradi, stoga je uzaludno stajati ovdje ispred. Naši saborci širom zemlje završili su svoje blokade, a riječ je o upozorenju boraca koji su nezadovoljni sveukupnim stanjem i neispunjavanjem njihovih zahtjeva", kazao je za Radiosarajevo.ba Edin Lizan, jedan od učesnika protesta.

Današnji protesti, na svu sreću, prošli su bez incidenata, a skup je održan pod budnim okom policijskih službenika svih kantona, ali borcima je i dalje dopušteno da blokiraju saobraćajnice, što je izazvalo brojne komentare i nezadovoljstvo građana. Ono što je pratilo cjelodnevnu priču u vezi s protestima na području cijele FBiH jeste činjenica da su borci koji su donedavno zajedno izlazili na proteste bili posebno razjedinjeni, te dok jedni nisu željeli ni da podrže ove proteste, drugi nisu ni znali šta ili koga blokiraju, o čemu smo pisali pod naslovom: FBiH / Borci razjedinjeni u borbi: Jedni ne žele blokadu, drugi ne znaju šta blokiraju.

Ono što su mnogi građani pohvalili jeste da tokom današnjih protesta nije bilo dugotrajne blokade saobraćaja, kako je to bilo ranije, krajem februara.

Podsjećamo, 28. februara 2018. godine počeli su veliki protesti demobiliziranih boraca iz Federacije BiH, tokom kojih su blokirane veće saobraćajnice u brojnim gradovima Bosne i Hercegovine. Blokada je bila posebno izražena u Vogošći, zbog čega je bio blokiran izlaz iz Sarajeva, te blokade u blizini Zenice, Tuzle i Konjica.

Sve ove blokade su, policijskim djelovanjem kroz pregovore ili primjenom sile, razbijene u narednim danima, čime je tada završen veliki bunt boraca u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije