Bilten / Zavod za javno zdravstvo objavio COVID podatke za Kanton Sarajevo

13. 09. 2021. u 13:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Kantonu Sarajevo je proteklog dana potvrđeno 97 novih slučajeva zaraze koronavirusom (jučer 180), nakon laboratorijskog testiranja 827 uzoraka.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u istom periodu od Covid-19 infekcije oporavilo se 126 naših sugrađana. Dvije osobe su preminule (jučer četiri) od posljedica ove infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 161 pacijent, od kojih je 143 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 91 pacijent, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 70.

Nema pacijenata na respiratoru, osam koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je 15 na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 953 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.257 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 55.707 osoba zaraženih koronavirusom i 53.426 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 138, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 228.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 242 pacijenta, od kojih su dva transportovana na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima na Vrbanji i na Ilidži, te u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 613 PCR briseva. Oba drive-in punkta rade svaki dan u terminima od 08:00 do 18:00 sati. Covid-pozivni centar zabilježio je 154 poziva, a obavljena su i 144 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 1.269 doza vakcina, i to: 1.255 na Zetri i 14 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja. Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad i Novo Sarajevo - “Omer Maslić” omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)