Zavod za javno zdravstvo FBiH: Nije tačno da Pehar ne želi potpisati ugovore

9
Radiosarajevo.ba
Zavod za javno zdravstvo FBiH: Nije tačno da Pehar ne želi potpisati ugovore
Foto: Screenshot / Davor Pehar

Izvori bliski Federalnoj vladi i premijeru Fadilu Novaliću jučer su za sve bh. medije ustvrdili da šef Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Davor Pehar odbija potpisati ugovore za nabavku vakcina.

Mediji su objavili i da je Pehar, iz tih razloga, otišao navodno u "samoizolaciju", a povod je, kako je rečeno, "strah od krivičnih prijava, a zbog sudskog procesa koji se vodi za respiratore".

No, iz Zavoda tvrde da to nije tako.

Danas su uputili saopćenje za javnost, koje objavljujemo u cijelosti:

"Tragom netočnih informacija koje su se pojavile u javnosti, a u kojima se navodi da Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH na čelu s prim.dr Davorom Peharom ne želi potpisati ugovore za nabavu cjepiva za potrebe Federacije BiH, kao i da je Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH taj koji je trebao odabrati veleprometnike koji će nabaviti cjepiva, želimo vas izvijestiti sljedeće:

Dana 8. marta 2021. godine Vlada Federacije BiH formirala je ad hoc grupu koja je obavila razgovore s veleprometnicima koji su izrazili zainteresiranost i spremnost da nabave cjepivo protiv COVID-19. Informacije o rezultatima obavljenih razgovora ad hoc grupa dostavila je Vladi Federacije BiH koja je na sjednici održanoj u četvrtak, 11.03.2021. godine odabrala veleprometnike MGM Farm d.o.o Kakanj i Krajinagroup kao dobavljače, te zadužila Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH da s njima potpiše ugovore.

U petak, 12.03.2021. godine, u Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH stiglo je pismo namjere koje je potpisao premijer Federacije BiH Fadil Novalić i isto je odmah proslijeđeno veleprometnicima koje je Vlada Federacije BiH odabrala.

Istog dana, Vlada Federacije BiH dala je rok Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH da do ponedjeljka, 15.03.2021. godine do 10 sati potpiše ugovore s odabranim veleprometnicima.

Rok odabranim veleprometnicima za dostavu potrebne dokumentacije Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH bio je 13. mart 2021. godine do 11 sati (subota).

Napominjemo da do ovog trenutka nismo dobili potrebnu dokumentaciju od veleprometnika MGM Farm d.o.o Kakanj, kao ni potpunu dokumentaciju od veleprometnika Krajinagroup, čime se još uvijek nisu stekli uvjeti za potpisivanje ugovora sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije