Zavirite u prvi bh. luksuzni zatvor: Evo zašto ga zovu "hotelom s pet zvjezdica"

Radiosarajevo.ba
Zavirite u prvi bh. luksuzni zatvor: Evo zašto ga zovu "hotelom s pet zvjezdica"
Foto: Ministarstvo pravde BiH / Državni zatvor

Zavod za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine (državni zatvor) otvoren je danas u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu i prvi je zatvor na državnom nivou.

Ova institucija prve zatvorenike mogla bi primiti na jesen. 

Kompleks zatvora prostire se na 24.000 metara kvadratnih, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik je površine 12 kvadratnih metara. Izgradnja i funkcioniranje državnog zatvora u potpunosti su usklađeni sa evropskim zatvorskim pravilima i standardima.

Realizacijom planiranog projekta BiH dobiva zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

Izgradnja je finansirana kreditom Razvojne banke Vijeća Evrope u iznosu 19,3 miliona eura. BiH je uložila 6,45 miliona eura, donacije EU iznose 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Švedske je bila dva miliona eura, a Vlada SAD-a dala je 1,1 milion dolara za obuku zatvorskog osoblja.

I prije otvaranja, zbog savremene opreme netipične za bh. zatvore, ovaj je dobio epitet luksuznog. Kako izgleda unutrašnjost "hotela s pet zvjezdica za zatvorenike", kako ga još nazivaju, pogledajte u galeriji i videu: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije