Zaustavimo ekocid: Radovi na izvoru Une nisu stali, uočen signalni rak

1
Radiosarajevo.ba
Zaustavimo ekocid: Radovi na izvoru Une nisu stali, uočen signalni rak
FOTO: Facebook / Prosvjedni događaj za spašavanje izvora Une

Već mjesec dana traje borba za opstanak rijeke Une. Mjesec dana je to tišine i nezainteresovanosti organa Bosne i Hercegovine koji se, očito je, ne brinu za posljedice koje bi evetnualna izgradnja mini hidroelektrane na izvoru rijeke mogla donijeti. Radovi nisu obustavljeni uprkos činjenici da je i hrvatsko ministarstvo zaključilo da nisu ispoštovani svi propisi. Mještani su i dalje u strahu, a aktivisti najavljuju nastavak borbe. Naglašavamo da je izvor na UNESCO-ovoj Listi svjetske baštine.

Informacije koje su već poznate javnosti su da se svega tri kilometra zračne linije od Bosne i Hercegovine i Nacionalnog parka Una gradi hidroelektrana - ni manje ni više nego na izvoru rijeke. Aktivisti su svoj glas protiv ekocida podigli odmah. Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije Republike Hrvatske iz svoje nadležnosti potvrđuje da nisu poštovani svi propisi koji se odnose na ekološku mrežu i okoliš, te je dokumente proslijedilo Državnom inspektoratu.

"Šutnja administracije je znak da nešto ne štima. Kada su u pitanju dozvole, mi imamo i neslužbene informacije, koje su se i potvrdile, da nisu ispoštovane sve procedure. To je i sasvim dovoljno da se zaustavi gradnja", kaže Amarildo Mulić, predsjednik Udruženja Unski smaragdi.

Pijani vozač: Muškarac (42) iz BiH razbijao automobile kod Okučana, objavljen snimak

Pijani vozač: Muškarac (42) iz BiH razbijao automobile kod Okučana, objavljen snimak

Aktivist Željko Mitrović ističe da radovi nisu obustavljeni, da traje borba za Unu i da će u ponedjeljak znati hoće li Inspektorat obustaviti radove.

Sve što podrazumijeva hidroelektrana i njena gradnja ne odgovara prostoru gdje se gradi a gradi se - iako se javnost obmanjuje informacijama da su radovi obustavljeni.

Investitor rastjeruje demontrante koji se bore za Vrelo Une: Ministarstvo uočilo nepravilnosti

Investitor rastjeruje demontrante koji se bore za Vrelo Une: Ministarstvo uočilo nepravilnosti

"Mi već sad imamo pojavu određenih invanzivnih vrsta u rijeci Uni - to je taj takozvani signalni rak, koji prenosi račiju kugu, ali sam od nje ne obolijeva i uništava autohtonu vrstu riječnog raka. On je pronađen tu na srednjem toku, oko područja Srbljana, a vjerovatno ide i uzvodno dalje", upozorava Mitrović.

Osim predstavnika institucija, pojavio se i investitor, piše Federalna.

"Nedugo nakon njih se pojavio i investitor, odnosno izvođač radova - koji nije uopće pristupio gradilištu. Bio je sve vrijeme kod naplatnih kućica na ulazu u Park prirode. Sve je prošlo mirno. On je slikao nas koji smo došli tu automobilima i koliko smo uspjeli vidjeti - slikao je naše registarske oznake. Hoće li podnositi neke prijave, ne znamo", kazao je Rade Dubajić, vijećnik u Općinskom vijeću Gračac.

Aktivisti kažu da mirne proteste nastavljaju, a hoće li protiv njih biti podnesene prijave, ne znaju. Ali je jedno sigurno - borba se nastavlja.

Prosvjedni događaj za spašavanje izvora Une
FOTO: Facebook: Prosvjedni događaj za spašavanje izvora Une

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije