Zatvoreno 11 ugostiteljskih objekata zbog nepoštivanja mjera, izrečene i kazne

1
Anadolija
Zatvoreno 11 ugostiteljskih objekata zbog nepoštivanja mjera, izrečene i kazne
Arhiv / Ilustracija

U okviru pojačane kontrole poštovanja mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama, nadležni inspektori su proteklog vikenda izrekli mjeru zabrane rada u trajanju od sedam dana za 11 ugostiteljskih objekata u RS-u, jer je utvrđeno da se nisu pridržavali zaštitnih mjera u cilju sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti, saopćeno je iz Inspektorata RS-a.

"Zakonom o dopuni zakona o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti, koji je stupio na snagu prošle sedmice, dato je ovlašćenje nadležnim inspektorima da pravnim licima i preduzetnicima u oblasti trgovine, ugostiteljstva i pružanja drugih usluga zabrane rad ukoliko utvrde da se u objektu u kojem se obavljaju djelatnosti ne sprovode zaštitne mjere, koje se odnose na fizičku distancu, okupljanje u grupama većim od propisanih i ograničeno radno vrijeme. Dopunama zakona definisano je da se zabrana rada prvi put izriče na period od sedam dana, a u slučaju da pravno lice ili preduzetnik ponovi nepravilnost, zabrana se izriče u trajanju od 15 dana", navodi se u saopćenju.

U saradnji sa inspektorima jedinica lokalne samouprave protekle sedmice izvršeno je ukupno 797 inspekcijskih kontrola poštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama.

"U 15 slučajeva subjekti su zatečeni u prekršaju, zbog čega su im izrečene i kazne u iznosu od 11.000 KM", saopćeno je iz Inspektorata RS.

U okviru provođenja navedenih mjera u protekla četiri mjeseca izvršeno je više od 17.600 inspekcijskih kontrola u kojima su do sada izrečene kazne u ukupnom iznosu od oko 285.000 KM.

"Još jednom pozivamo privredne subjekte da se pridržavaju propisanih mjera i da se ne izlažu riziku izricanja mjere zabrane rada, jer će inspekcija i u narednom periodu nastaviti sa pojačanim nadzorom na terenu, posebno u ugostiteljskim objektima u večernjim satima. Zaštita javnog zdravlja je prioritet u odnosu na interese pojedinaca i svako neodgovorno ponašanje biće strogo sankcionisano. Epidemiološka situacija u RS-u nepovoljno utiče na uslove poslovanja i stanje u privredi. Ukoliko kao društvo želimo prevazići ovu situaciju sa što manje posljedica, moramo se ponašati odgovorno kao pojedinci, jer trenutno lična odgovornost i disciplina predstavljaju jedini lijek protiv virusa korona", stoji u saopštenju.

Iz Inspektorata RS navode da zdravstvena zaštita stanovništva, isplate plata i socijalnih davanja ne smiju biti dovedeni u pitanje, a povećanje broja oboljelih, opterećenost zdravstvenih ustanova i udari koje privreda trpi poslednjih pola godine predstavljaju ozbiljan rizik i za naredni period.

"Imajući u vidu da je virus korona prisutan u populaciji, da je epidemiološka slika pogoršana, apelujemo na građane da se dosljedno pridržavaju preventivnih mjera. Najveći rizik su okupljanja građana, nepoštovanje mjere fizičke distance i nošenja zaštitne maske, zbog čega dolazi do povećanog rizika i širenja oboljenja izazvanog virusom korona", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije