Inspektori sa specijalcima ušli u 10 kafića u Sarajevu: Evo šta su našli

4
Radiosarajevo.ba
Inspektori sa specijalcima ušli u 10 kafića u Sarajevu: Evo šta su našli
Foto: KUIP KS / Ugostiteljski objekti

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo sinoć su, uz asistenciju Specijalne jedinice za podršku MUP-a KS, kontrolisali ugostitelje na području sarajevskih općina Vogošća, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad.

Na terenu su bili sanitarni, tržišno-turistički i inspektori rada, a fokus im je bio poštivanje radnog vremena i provođenje higijensko-epidemioloških mjera za sprečavanje širenja koronavirusa.

"Od 10 kontrolisanih, novčane sankcije u ukupnom iznosu od 2.150 KM izrečene su za dva ugostiteljska objekta i to radi: korištenja nargile u zatvorenom prostoru objekata u jednom slučaju (što je shodno Naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva strogo zabranjeno), dok je u drugom slučaju, osim novčane kazne, izrečena i mjera zabrane rada objekta zbog neposjedovanja odbrenja za rad nadležnog organa", saopćili su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Ostali objekti koje su kontorlisali su poštovali naložene mjere u trenutku nadzora.

"Cijenimo da su cjelodnevne inspekcijske kontrole dovele do jačanja discipline kod građana i privrednih subjekata, što su prepoznali i predstavnici kriznih štabova i vlasti, koji su Kanton Sarajevo izdvojili kao pohvalan primjer dobre koordinacije organa kao i organizacije kontrole poštivanja donesenih mjera", naveli su iz KUIP.

Istakli su da obhrabruje činjenica da, ako se povoljna epidemološka situacija nastavi, u KS neće biti razloga za uvođenje restriktivnih mjera.

Stoga su ponovo pozvali građane i ugostitelje da poštuju pravila i preporuke struke.

Najavili su nastavak kontrola.

Inače, od početka marta 2020. godine do danas sanitarni inspektori KUIP-a izvršili su ukupno 9.248 inspekcijskih nadzora ugostiteljskih i trgovačkih objekata, tržnih centara, kozmetičkih/frizerskih salona, pekara, kladionica, škola, vrtića, te ostalih subjekata nadzora na koje se donesene naredbe odnose.

U tom periodu izdata su 254 prekršajna naloga u novčanom iznosu od 424.695 KM.

U istom periodu je doneseno 3.723 rješenja o zabrani kretanja za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima.

Na osnovu do sada dostavljenih službenih zabilješki policije, sanitarni inspektori su protiv 26 osoba u KS pokrenuli prekršajne postupke pred nadležnim sudom, zbog kršenja zabrane kretanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije