Zatvorenici KPZ Sarajevo od 1. februara počinju raditi u Arhivu BiH

Fena
Zatvorenici KPZ Sarajevo od 1. februara počinju raditi u Arhivu BiH
Direktori Arhiva BiH Saša Klepić i Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa Sarajevo Amer Softić potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o saradnji, koji se temelji na radnom angažiranju osuđenih osoba iz KPZ-a u toj arhivskoj instituciji.

Realizacija Sporazuma počet će 1. februara i podrazumijevat će radni angažman osuđenih osoba koji kaznu izdržavaju u KPZ Sarajevo, dok će Arhiv BiH za tu zatvorsku instituciju izraditi monografiju.

Direktor KPZ Sarajevo Amer Softić istaknuo je nakon potpisivanja Sporazuma da će angažman zatvorenika na društveno-korisnom radu mnogo značiti za njihovu socijalizaciju, što se smatra najefikasnijom terapijom.

Kaže da će biti određena satnica u toku radnih dana za njihov angažman, te da je riječ o zatvorenicima koji u KPZ Sarajevo već imaju rješenja o radnom odnosu na osnovu kojeg dobivaju i odgovarajuću plaću.

"U KPZ Sarajevo trenutno je 300 zatvorenih osoba, od kojih je pola u pritvorskoj jedinici te oni ne mogu biti uključeni u ovaj projekt. Angažiranje zatvorenika na društveno-korisnom radu prije je bilo masovna pojava, te se nadamo da ćemo ovim projektom vratiti tu praksu i u druge institucije", kazao je on.

Direktor Arhiva BiH napominje da će osobe iz KPZ Sarajevo biti angažirane na sređivanju arhivske građe i spisa koje su u jako lošem stanju, čime će biti stvoreni bolji uvjeti za rad te institucije. U okviru dogovora, Arhiv BiH će za KPZ Sarajevo napraviti monografiju.

"Objekt u kojem se nalazi KPZ Sarajevo izgrađen je u vrijeme austrougarske vladavine. Ta ustanova za više od stotinu godina postojanja nikada nije niti jedan dan prestala s radom. Svu građu o njoj - od projektne do hronološke s dokumentima koji svjedoče o različitim dešavanjima unutar njenih zidina, čuva Arhiv BiH", kazao je on.

Klepić precizira da je veliki izazov za historičare Arhiva BiH da srede tu obimnu dokumentaciju te je pretoče o monografiju koja će svim zainteresiranim biti na raspolaganju. Plan je posao završiti u narednih sedam do osam mjeseci.

Također dodaje da su u toku pregovori s Turskom razvojnom agencijom TIKA-om za finansiranje obnove dijela soba s arhivskom građom.

Ujedno, riječ je o prvom sporazumu u postdejtonskoj BiH kojim se definira saradnja državne i federalne institucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije