Zatražena suspenzija tužioca Bože Mihajlovića

BIRN - Detektor.ba
Zatražena suspenzija tužioca Bože Mihajlovića
Foto: Arhiv / Božo Mihajlović
Ured disciplinskog tužioca zatražio je da tužilac Državnog tužilaštva Božo Mihajlović bude suspendovan zbog krivične istrage za nesavjestan rad u službi koja je pokrenuta protiv njega.

“Ured je zatražio da Prvostepena disciplinska komisija udalji sa dužnosti tužioca Mihajlovića do okončanja istrage koja se vodi protiv njega. Prema Poslovniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Prvostepena disciplinska komisija je dužna da odluči po zahtjevu Ureda najkasnije u roku od osam dana”, rečeno je u VSTV-u.

Zahtjev za suspenzijom Mihajlovića podnesen je u četvrtak, istog dana kada je Mihajlović podnio ostavku na mjesto šefa Odjela za organizirani, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH. Protiv njega je u ovoj instituciji donesena naredba o pokretanju istrage zbog nesavjesnog rada u službi.

Na njegovu poziciju je imenovana tužiteljica Ozrenka Nešković.

Prethodno je u Tužilaštvu BiH potvrđeno da provjeravaju navode o nestanku 55.000 maraka iz sudskog predmeta koji je vođen protiv Milorada Milakovića i drugih zbog organiziranja prostitucije. Milaković je 2004. godine postigao sporazum s Tužilaštvom BiH, ali zbog bjekstva nekih od optuženih, predmet nije zatvoren.

Nakon što je tužilac Oleg Čavka, koji je bio zadužen za slučaj “Milaković”, otišao na bolovanje, u novembru 2010. godine donesena je naredba da se predmet-novac koji je pohranjen u Tužilaštvu BiH izuzme s ciljem dostavljanja Sudu BiH, a tu naredbu je potpisao tužilac Mihajlović, zbog čega je pokrenuta istraga.

U Tužilaštvu BiH je također donesena naredba da se utvrdi da li je nestalo 70.000 maraka iz predmeta “Elipsa”.

Mihajlović je jedan od prva četiri tužioca koji je izabran u Tužilaštvo BiH odlukom VSTV-a u januaru 2003, a za rukovodioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju imenovan je u martu 2010. godine, podsjeća BIRN - Detektor.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije