Zastupnik u EP: Znate li šta će se desiti ako Dodik proglasi nezavisnost?

23
Radiosarajevo.ba
Zastupnik u EP: Znate li šta će se desiti ako Dodik proglasi nezavisnost?
Foto: EPA-EFE / Michael Gahler

Michael Gahler, zastupnik EPP-a u Europskom parlamentu upitao je danas, tokom plenarne sjednice na kojoj se raspravljalo o Zapadnom Balkanu, zbog čega problem u Bosni i Hercegovini nije bio tema sjednice.

Kazao je kako postupci Milorada Dodika 'pale zvona za uzbunu' te je iskoristio priliku da apeluje kako bi se poduzeli korac kojima će se 'vodstvo RS dovesti pameti'.

"Pitanje pristupanja RS i ono što radi Milorad Dodik zaista pali zvona za uzbunu. Iduće sedmice je u RS predviđen neviđen, neustavan i nasilan potez protiv Dejtonskog sporazuma sa potencijalom da stvori odluke prekidanja miroljubivog procesa na Zapadnom Balkanu. Pozivam predsjednika EU da se donese zajednička odluka koja proglašava taj postupak nezakonitim", rekao je Gahler.

Plenković otvorio 25. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru: "Pokazuje povezanost Hrvatske i BiH"

Plenković otvorio 25. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru: "Pokazuje povezanost Hrvatske i BiH"

Dodaje da OHR i EU moraju iskoristiti utjecaj koji imaju "da se RS dovede pameti".

"Pitam se koje mjere, osim uklanjanja odgovornih predviđaju kao način da se sačuva teritorijalni integritet BiH i mir u toj regiji? Znate šta će se dogoditi ako dopustimo da Dodik proglasi nezavisnost? Putin će ga priznati, tu će se revanširati za Kosovo i vjerovatno da se takvi koraci već pripremaju u Rusiji. Ne smijemo dopustiti da se to dogodi. Moramo reagirati na vrijeme i kako treba”, upozorio je Gahler.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije