Zastupnik SDS-a predložio zakon o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija i sa nacionalnim odlučivanjem

7
Radiosarajevo.ba
Zastupnik SDS-a predložio zakon o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija i sa nacionalnim odlučivanjem
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Želimir Nešković

"Smatramo da strane sudije treba da budu zamijenjene domaćim sudijama. Postoji više razloga za donošenje ovog zakona, a to su, prije svega, preporuke Evropske komisije i postoje brojne sugestije sa mnogih strana da je trenutna regulativa koja definiše izbor sudija u Ustavni sud BiH zastarjela i nije adekvatna", poručio je danas, 29. augusta, na konferenciji za medije delegat u Domu naroda BiH, Želimir Nešković, izlažući prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH koji je SDS uputio u proceduru.

"Ustavom BiH je regulisano pitanje rada stranih sudija na način da njihov mandat ističe nakon roka od 5 godina od njihovog imenovanja i da nakon toga oni trebaju biti zamijenjeni domaćim sudijama. Parlamentarna skupština BiH je tako u mogućnosti da predloži zakon kojim se izbor sudija definiše na drugi način", obrazložio je Nešković.

Imajući u vidu karakter Bosne i Hercegovine i složenost njene ustavne strukture, Nešković smatra da bi građani i narodi bili srećniji ukoliko bi u Ustavnom sudu BiH sjedile samo sudije iz Bosne i Hercegovine.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

"Najvažnije pitanje je da se novim zakonom o Ustavnom sudu, a ne pravilnicima, kao što je to danas slučaj, određuje i način izbora sudija, ali i način funkcionisanja i odlučivanja ove institucije. Zakonom se predlaže broj sudija (9) i u tom sastavu nema stranih sudija.

Zakonom se definiše da u Ustavni sud BiH mogu biti birani samo građani BiH i to na način da Predstavnički dom Parlamenta FBiH bira šest sudija, a Narodne skupština Republike Srpske bira troje sudija. Iz reda svakog od konstitutivnih naroda može biti birano najviše troje sudija. Način odlučivanja govori da se odluke donose većinom glasova, ali u toj većini mora da učestvuje najmanje jednim glasom, glasom jednog od sudija svakog od konstitutivnih naroda i svakog entiteta", obrazložio je Nešković.

Želimir Nešković
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Želimir Nešković

On je naglasio da je SDS zakon predložio po hitnom postupku iz razloga što smo svjedoci brzog donošenje reformskih zakona dok na dnevnom redu još nemamo donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH što je jedan od zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske.

Nešković podsjeća da su 2016. godine SDS i SNSD zajedno predložili isti ovaj zakon o Ustavnom sudu BiH i potpisalo ga je šest poslanika iz Kluba SNSD i šest poslanika iz Кluba SDS.

"Možete dobiti na uvid njihove potpise. SNSD zato nema razloga da spriječi da ovaj Prijedlog zakona dođe na dnevni redi i očekujemo da će naš zakon podržati. Imamo i zaključke Narodne skupštine Republike Srpske da ni jedan reformski zakon ne može biti usvojen dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH", poručio je Nešković, piše Srpska Info.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije