Zastupnik Sabora RH: Hrvatska se mora distancirati od etno-separatističkih političara

8
Radiosarajevo.ba
Zastupnik Sabora RH: Hrvatska se mora distancirati od etno-separatističkih političara
Foto: FaH / Bojan Glavašević

Nacrt rezolucije njemačkog Bundestaga pod nazivom “Pružiti podršku Bosni i Hercegovini na putu u bolju budućnost” poslan je u četvrtak (2.6.) na daljnje razmatranje u parlamentarne odbore koji su na ovaj ili onaj način povezani s njezinim sadržajem.

To u ovom konkretnom slučaju, između ostalog, znači odbori za vanjska, europska i obrambena pitanja.

Kako javlja DW, redovna parlamentarna procedura predviđa da, nakon što odbori rasprave o tekstu rezolucije, ona bude vraćena na glasanje u sam parlament. To bi, prema sadašnjim informacijama, trebalo uslijediti negdje u drugoj polovici juna.

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

Podsjetimo, u ponedjeljak navečer je rezolucija, koju zajednički podnose tri stranke vladajuće koalicije, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i Liberealno-demokratska stranka (FDP), prošla i posljednju raspravu unutar socijaldemokratskog zastupničkog kluba nakon čega je nacrt rezolucije objavljen za javnost.

Rezolucija je, zanimljivo je, dobila podršku i iz dijela Sabora RH.
Bojan Glavašević, nezavisni zastupnik unutar mlade i rastuće političke platforme Možemo u Saboru Hrvatske i sin ratnog heroja i novinara Siniše Glavaševića, koji je mučki ubijen tokom velikosrpske agresije u Vukovaru, na Twitteru je komentirao draft rezolucije.

„Vladajuća koalicija u Njemačkoj predala draft rezolucije o BiH. Tekst je dobar, ali ima jednu veliku i vrlo očitu „rupu“, iako su prozvane i bošnjačke stranke, Bakir Izetbegović vrlo upadljivo nije. A Dodik i Čović jesu. E, moj Adise (Ahmetović), to tebe ide“, napisao je Glavašević.

On se osvrnuo i na hrvatsku politiku prema BiH.

Za Hrvatsku je najvažniji poziv da se jasno i nedvosmisleno distancira od etno-separatističkih politika i političara. Plenković je to na verbalnoj razini činio, ali očito u tome nije bio ni uvjerljiv ni vjerodostojan. Na niši onoga što smo Sandra Benčić i ja govorili“, kazao je Glavašević.

Podsjetimo, u rezoluciji zastupnici Bundestaga traže da se njemačka vlada na razini Europske unije založi i za to da se osobe, institucije i poduzeća koje "potkopavaju suverenitet, teritorijalni integritet i ustavno-pravni poredak BiH" podvrgnu sankcijama.

U nacrtu rezolucije doslovno stoji: "Nacionalističke političke elite u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim strankama ciljano instrumentaliziraju navodne etničke razlike a sve u svrhu vlastitog bogaćenja i održavanja moći." No posebno se spominje nacionalističko agiranje Milorada Dodika i Dragana Čovića "koje je usmjereno uništenju BiH kao države i domovine različitih naroda".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije