Zastupnici u PS BiH odbili prijedloge HDZ-a i SDA za izmjene Izbornog zakona

E. H.
Zastupnici u PS BiH odbili prijedloge HDZ-a i SDA za izmjene Izbornog zakona
Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su podržati Prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona u BiH, koji su predložili Hrvatski narodni sabor i SDA.

Tačnije, državni parlamentarci današnjim glasanjem poručili su strankama koje čine vladajuću koaliciju na nivou Federacije BiH, odnosno strankama SDA, HDZ BiH i SBB, da konačno preuzmu odgovornost i zajedničkim dogovorom u parlamentarnu proceduru upute zajednički prijedlog izmjena Izbornog zakona.

Dugu diskusiju na ovoj sjednici nekoliko puta prekidale su žestoke rasprave, a na kraju je konstatirano kako je HDZ-ov prijedlog zakona diskriminatoran, zbog čega je 29 zastupnika glasalo protiv zakona, a tek 11 njih bilo je za usvajanje.

Podsjećamo, riječ je o HDZ-ovom prijedlogu izmjena izbornog zakonodavstva koji je ranije usvojem u Domu naroda PS BiH, ali koji se nakon današnje sjednice definitivno smatra kao zakon koji neće biti usvojen na nivou države.

Kada je riječ o prijedlogu zakona koji su u parlamentarnu proceduru uputili članovi Kluba zastupnika SDA ni on nije usvojen sa 33 glasa protiv, jer su parlamentarci istaknuli kako je SDA-ov prijedlog zakona neustavan i ne provodi odluke Ustavnog suda BiH.

Sve ovo je zabrinjavajuće budući da je nedavno Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila Rezoluciju o BiH, kojom su političare u BiH pozvali da izvrše izmjene i dopune Izbornog zakona BiH najmanje šest mjeseci prije izbora. To znači da vladajuća struktura ima svega još nešto više od dva mjeseca kako bi izbori u BiH bili legalni i uređeni do kraja.

Od vlasti BiH je zatraženo da usvoje izmjene koje zahtijeva provedba odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa izborni sistem Grada Mostara i sastav Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Također, zahtijeva se hitno provođenje odluke Ustavnog suda od 1. decembra 2016. godine o sastavu Doma naroda Parlamenta FBiH, tačnije odluke po apelaciji Bože Ljubića, prije sljedećih općih izbora.

Centralna izborna komisija BiH već je najavila da će u skladu s važećim Izbornim zakonom BiH i Ustavom BiH u maju ove godine raspisati Opće izbore u BiH koji se prema važećim propisima trebaju održati u oktobru 2018. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije