"Obaveza svih nas": 13 zastupnika predalo zahtjev za ocjenu ustavnosti nastavnog plana u RS

5
Radiosarajevo.ba
"Obaveza svih nas": 13 zastupnika predalo zahtjev za ocjenu ustavnosti nastavnog plana u RS
Foto: Fena / Šerif Špago

Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Narodnog evropskog saveza (NES) predali su danas, 16. septembra, zahtjev za ocjenu ustavnosti Pravilnika o osnovnom obrazovanju i vaspitanju koji je donijela ministrica obrazovanja u Vladi bosanskohercegovačkog entiteta RS i priloga uz taj pravilnik koji se odnosi na izučavanje historije u devetim razredima osnovne škole u ovom entitetu , izjavio je predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentu BiH Šerif Špago.

"Nas 13 zastupnika iz spomenutih stranaka, potpisalo je tu apelaciju i predali na Protokol Parlamenta BiH. Osim zahtjeva za ocjenu ustavnosti, predali smo i zahtjev za donošenje privremene mjere kojom se zabranjuje provođenje tog pravilnika odnosno priloga uz taj pravilnik sve do donošenja konačne odluke Ustavnog suda.

Nadamo se da će Ustavni sud na sjednici 19. septembra, donijeti privremenu mjeru i zabraniti provođenje tog pravilnika koji definiše nastavni plan i program na prostoru entiteta RS i posebno onoga što je problematično a vezano je za izučavanje historije u devetim razredima osnovne škole u entitetu RS", kazao je Špago.

Bliži se početak FAR festivala: "Težimo ka postizanju rodne ravnopravnosti u svim sferama društva"

Bliži se početak FAR festivala: "Težimo ka postizanju rodne ravnopravnosti u svim sferama društva"

Prema njegovim riječima, zahtjev za ocjenu ustavnosti radio je pravni tim SDA predvođen profesorom Dževadom Mahmutovićem.

"Očekujemo da će, na osnovu svega navedenog u tom zahtjevu, Ustavni sud donijeti pozitivnu odluku i zabraniti provođenje odnosno poništiti taj pravilnik kojim se omogućava da učenici u devetim razredima, svi učenici na prostoru bh. entiteta RS, uče da su ratni zločinci Ratko Mladić, Radovan Karadžić ljudi koje oni trebaju zapamtiti i o njima učiti u nastavnom predmetu historija", naglasio je.

Špago podsjeća da 'u Ustavu BiH ima odredba vezana za ratne zločince, da se ne mogu čak ni kandidirati za određene pozicije i radna mjesta'.

"Odlukama visokog predstavnika vezanim za izbore, ne mogu biti ni na listama za izbore, a entitet RS odnosno Vlada i ministrica za obrazovanje donose pravilnik kojim definiše učenje o tim ratnim zločincima kao da su pozitivne ličnosti u historiji. Što je najgore pokušavaju da i djeca, nesrpske nacionalnosti koja žive i idu u školu na području entiteta RS, uče o Mladiću, Karadžiću i drugim zločincima kao pozitivnim ličnostima.

Zato je obaveza svih nas da preduzmemo iz svoje nadležnosti, ono što trebamo, a očekujemo da Ustavni sud donese pozitivan stav na naše zahjeve za ocjenu ustavnosti spomenutih dokumenata", naglasio je Špago.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije