Zastupnici o Izbornom zakonu i setu zakona o akcizama

Fena
Zastupnici o Izbornom zakonu i setu zakona o akcizama
Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sjednici koja je počela u Sarajevu trebaju razmatrati brojne važne teme.

Među njima su set zakona o akcizama, te izmjene Izbornog zakona predložene od Doma naroda PSBiH.

Set zakona koji predviđa povećanje akciza na biogoriva i biotečnosti te povećanje cijene putarina za 15 feninga prethodno je usvojio Dom naroda u oba čitanja i predložio Predstavničkom domu da ga razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Na ovaj način prikupljena novčana sredstva bit će isključivo korištena za izgradnju autocesta i cesta, obrazložilo je Vijeća ministara u ovom modificiranom prijedlogu u odnosu na raniji koji je predviđao povećanje akciza na gorivo za 15 feninga.

Taj raniji prijedlog Vijeća ministara nije podržan u Zastupničkom domu jer su predstavnici opozicionih stranaka, ali i neke iz vladajuće koalicije na državnom nivou, zamjerale transparentnost trošenja tih novoprikupljenih sredstava.

Usvajanje ovog seta zakona značilo bi, tvrde u Vijeću ministara, pokretanje investicionog ciklusa u izgradnji autocesta i cesta, što bi vodilo ka daljnjem rastu bruto društvenog proizvoda (BDP), jačanju i razvoju niza komplementarnih privrednih djelatnosti i otvaranju novih radnih mjesta.

Radi se o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, izmjenama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te izmjenama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini.

Osim toga pred zastupnicima su izmjene Izbornog zakona BiH, koje Dom naroda također ranije usvojio na prijedlog Kluba Hrvata i zatražio je da se zakon razmatra po hitnom zakonodavnom postupku u Predstavničkom domu.

Izmjenama se regulira izbor članova Predsjedništva BiH, implementira Odluka Ustavnog suda BiH, odnosno izbor delegata u Domu naroda Federacije BiH te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

Na dnevnom redu sjednice još su i dva prijedloga o izmjenama Zakona o platama, od kojih se jedan odnosi na osiguranje prava na policijski dodatak, a drugi se tiče uvođenja naknada za sudije, tužioce i određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama BiH.

Nakon što zastupnici završe s postavljanjem pitanja članovima Vijeća ministara BiH, uslijedit će zastupnička rasprava o ovako predloženom dnevnom redu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije