Zastupnici Narodne skupštine RS raspravljaju o dnevnom redu

AA
Zastupnici Narodne skupštine RS raspravljaju o dnevnom redu
U Narodnoj skupštini Republike Srpske počela je 25. posebna sjednica, na kojoj bi prema dnevnom redu na prijedlog Vlade RS-a trebalo da se raspravlja o 11 tačaka.

Sjednica je počela raspravom o dnevnom redu, a zastupnici bi trebalo da raspravljaju po hitnom postupku o prijedlozima Programa ekonomskih reformi RS za period 2018.-2020. godina, budžeta RS za 2018. godinu, zakona o izvršenju Budžeta RS za 2018. godinu, zakona o izmjenama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama RS, te zakona o doprinosima. U prijedlogu dnevnog reda koji je utvrđen na sjednici Kolegijuma Narodne skupštine nalaze se i prijedlozi zakona o dječijoj zaštiti i zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava RS, po hitnom postupku, kao i prijedlog zakona o Pravobranilaštvu RS i nacrt zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.

Na početku sjednice Dragan Čavić, zastupnik NDP-a tražio je da se Program ekonomskih reformi RS za period 2018-2020. godina i budžet RS za 2018. godinu razmatraju u redovnoj proceduri, odnosno u formi nacrta. Prema njegovim riječima ukoliko bi ovi akti bili razmatrani kao prijedlozi kršilo bi se 11 odredbi tri zakona.

Predstavnici stranaka opozicije najavili su da će i na ovoj sjednici skupštine tražiti poštivanje Poslovnika o radu Narodne skupštine i zakona. Na prethodnim sjednicama ometali su rad u velikoj skupštinskoj sali, nakon čega su zastupnici vladajuće koalicije završavali sjednice u maloj sali bez prisustva zastupnika opozicije.

Zbog dešavanja u Narodnoj skupštini RS lideri parlamentarnih stranaka u RS pokušali su da naprave sporazum o političkom djelovanju, ali se komisija imenovana za sačinjavanje teksta sporazuma sastala samo jednom prije 15 dana. 

Predstavnici opozicije juče su obavijestili javnost da komisija više ne postoji, da im pozicija nije dostavila nikakve prijedloge zbog čega vjeruju da predstavnici vladajuće koalicije nisu spremni na dogovor. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije