Dilberović o uvjetu za EU: Najveći dio odgovora na Upitnik EK je završen

A. D.
Dilberović o uvjetu za EU: Najveći dio odgovora na Upitnik EK je završen
FOTO: Fena / Edin Dilberović
Nedavna posjeta Bosni i Hercegovini komesara za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna u fokus je ponovo stavila Upitnik Europske komisije koji je trenuno najvažniji uvjet za nastavak EU integracija naše države.

Direktor Direkcije za Europske integracije BiH Edin Dilberović izjavio je za Radiosarajevo.ba da je najveći dio odgovora na upitnik finaliziran i preveden na engleski jezik.

Za razliku od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je nakon sastanka s Hahnom izjavio da je do sada prerađeno 85 posto odgovora, da je 96 posto odgovora dogovoreno na domaćim jezicima, te da će posao biti završen do kraja godine, Dilberović je rekao kako ne bi govorio u procentima " jer se njihov omjer svakodnevno mijenja".

"Najveći dio odgovora je finaliziran. Ostatak nefinaliziranih odgovora je u različitim statusima. Nefinalizirana pitanja se, primjerice, trenutno odnose na nauku i istraživanje, ekonomski kriterij, pravdu slobodu, sigurnost, vanjske odnose, obrazovanje i kulturu", kazao je Dilberović.

Inače, predsjedavajući Zvizdić nedavno je izjavio da će posao, "ako ne dođe do nekih bezrazložnih političkih problema biti završen do kraja ove godine, plus-minus sedam ili deset dana".

Johannes_Hahn_7_RSA.jpg - undefined

Prema najavama iz Vijeća ministara nekoliko procenata neusaglašenih odgovora će biti usaglašeno na tijelima Mehanizma koordinacije koje je uspostavljen radi usaglašavanja svih spornih pitanja u komunikaciji s Briselom.

Ta tijela su Kolegij za europske integracije, ministarske konferencije, Komisija za evropske integracije, potkomisije za evropske integracije i radne grupe za evropske integracije. 

Dilberović nam je kazao, suprotno nekim medijskim informacijama, da sva tijela u Mehanizmu koordinacije rade i održavaju sastanke.

Upitan da li BiH, ipak, može i treba očekivati neku dodatnu vrstu tehničke pomoći od EU nakon posljednje posjete komesara Hahna, Dilberović je kazao:

"Odgovori na Upitnik su isključivo domaća zadaća BiH. Projekti tehničke pomoći su sastavni dio instrumenta pretpristupne pomoći EU, bez obzira na posjete komesara.

Dilberovića smo upitali i da li uskoro možemo očekivati povlačenje sredstava iz fondova EU i kojih.

"Uvjet za dobijanje većih iznosa finansijske pomoći EU je usvajanje strategija, naročito u oblasti poljoprivrede, energetike, socijalne politike", potcrtao je Dilberović.

Prema posljednim podacima DEI-ja, zaključno s 10. martom ove godine, ukupan iznos isplaćenih sredstava iz IPA I projekata iznosi 429 miliona eura, što je više od 84 posto. Kada je riječ o projektu IPA 2, procenat iskorištensoti sredstva iznosi 9 posto odnosno 13 miliona eura po raznim sektorima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije