Zastupnici iz entiteta RS napustili sjednicu Predstavničkog doma, smeta im - "izjava Bošnjaka"

14
FENA
Zastupnici iz entiteta RS napustili sjednicu Predstavničkog doma, smeta im - "izjava Bošnjaka"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Predstavničkog doma PS BiH

Zastupnici stranaka iz RS odlučili su danas da napuste sjedicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Zastupnik Darko Babalj (SDS) je kazao da će članovi Kluba SDS-PDP-Liste za pravdu i red, napustiti sjednicu, a kao razlog je naveo sveopštu situaciju u BiH, za koju misle da nije dobra za građane RS, Federacije BiH i BiH.

"Mislim da je ovaj naš gest, gest upozorenja, a evo i ova današnja izjava Bošnjaka. To je jedan naš odgovor upozorenja. Dajte ljudi da se više bavimo običnim građanima, akcizama, evropskom putem, napretkom BiH", naveo je Babalj.     

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Nakon što su i ostali zastupnici iz RS, među kojima i Klub poslanika SNSD-a najavili da će napustiti sjednicu, predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić (NiP) je dao polusatnu pauzu.

Prethodno je kazao kako je potpuno jasno da je razlog napuštanja sjednice parlamenta BiH izjava koju je potpisao određeni broj političkih lidera koja je vezana za pitanje državne imovine.

"Pokušalo se to na neki način prikriti lošom atmosferom ovdje u Parlamentu BiH. Nema nikakve loše atmosfere. Radimo u skladu s Poslovnikom prema ranije utvrđenom i dogovorenom dnevnom redu. Ali kao što smo čuli, izjava u vezi sa državnom imovinom je ključni i bazni razlog zbog čega su predstavnici stranaka iz RS napustili današnje zasjedanje", naveo je Zvizdić.

Dao je pauzu od pola sata i pozvao predsjednike klubova stranaka koji su u sali da dođu kod njega u kabinet.       

Probosanske stranke: Državna imovina ne smije biti predmet bilo kakve političke trgovine

Probosanske stranke: Državna imovina ne smije biti predmet bilo kakve političke trgovine

Naime, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić te predsjednici SDA, SDP-a, NiP-a, NS-a, NES-a i SBiH-a Bakir Izetbegović, Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Edin Forto, Nermin Ogrešević i Semir Efendić pozvali su političke aktere u BiH da prestanu s destruktivnim politikama i da dosljedno poštuju Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH, konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH, kao i potpisane međunarodne sporazume.

Stranački lideri usalgasili su i potpisali zajedničku izjavu o državnoj imovini BiH u kojoj su podsjetili da su odlukama Ustavnog suda BiH zauzeti konačni i obavezujući pravni stavovi da je država BiH nasljednik državne imovine (Socijalističke) Republike Bosne i Hercegovine, te imovine koja je pripadala bivšoj Socijalističkoj federativnoj republici Jugoslaviji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije