Denis Zvizdić: Državna imovina je suštinska crvena linija ispod koje se nikada neće otići

2
Radiosarajevo.ba
Denis Zvizdić: Državna imovina je suštinska crvena linija ispod koje se nikada neće otići
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine Denis Zvizdić, gostovao je danas, 21. marta, u emisiji Rezime na Federalnoj televiziji, a govorio je o aktuelnim dešavanjima unutra Bosne i Hercegovine.

Tokom svog govora osvrnuo se i na trenutnu situaciju u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

"Ono što je za mene bitno i što pokazuje dosadašnje uspješno funkcioniranje vladajuće koalicije na nivou BiH jeste rad Vijeća ministara koji je, za razliku od prošlog mandata, do sada uspio održati deset sjednica. U narednom periodu očekujemo i zakone vezane za evropske integracije, ekonomski razvoj, vladavine prava i uopće jačanje ambijenta u BiH", kazao je za početak Zvizdić.

Test za najinteligentnije: Možete li pronaći greške na ovoj slici?

Test za najinteligentnije: Možete li pronaći greške na ovoj slici?

Uz to, naglasio je i da koalicija nikada ne može biti apsolutno stabilna na način da na parlamentima niko ne diskutuje.

"Ona je stabilna dok se drži osnovnih smjernica koje znače napredak BiH", pojasnio je Predsjedavajući, a dodao je i da ne postoji dogovor "vama RS, nama Federacija."

U toku je sjednica NSRS o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS

U toku je sjednica NSRS o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS

"Niti bi ga, barem sa stranke Trojke ili Osmorke bilo ko, bilo kada potpisao. Takav dogovor ne postoji. Mi ćemo i dalje vrlo aktivno predlagati akte, rezolucije, deklaracije, zakone itd., koji će značiti jačanje demokratskih načela BiH, vladavine prava i svih segmenata koji će značiti ukupni napredak BiH. RS nije zasebna država, ona je samo administrativno-teritorijalna jedinica unutar BiH. Sve ono što se dešava na toj teritoriji naravno da interesuje mene iako živim na teritoriji FBiH", jasno je poručio Denis Zvizdić.

Kada je u pitanju sporni zakon o kleveti koji planiraju uvesti u bh. entitetu RS-u, Zvizdić je pojasnio  da je jedan od osnovnih zahtjeva Evropske komisije i EU da BiH osigura slobodu misli i izražavanja, slobodu medija jer je to temelj svakog demokratskog društva.

"Zbog toga je BiH prije 20 godina dekriminalizirala klevetu i sada pojedine političke partije pokušavaju da nas vrate desetine koraka unazad i da od demokratskog društva pretvore nas u društvo jednoumlja", dodao je.

PSBiH: Prijedlog dopune Krivičnog zakona BiH vraćen komisiji na ponovno razmatranje

PSBiH: Prijedlog dopune Krivičnog zakona BiH vraćen komisiji na ponovno razmatranje

Osvrnuo se i na prijedlog zakona o sportu: "Nažalost on nije usvojen zato što je kod stranaka koje imaju sjedište u RS-u prisutna jedna mantra da sve ono što se predlaže na nivou BiH jeste tzv. prenos nadležnosti sa entitetskog na državni nivo, što uopšte nije tačno."

Mit je najopasnija stvar koja je prisutna na Balkanu.

Zvizdić je kazao kako on smatra da su se politički predstavnici iz RS-a, posebno Milorad Dodik, značajno i u negativnom smislu promijenili kada je u pitanju odnos prema državi BiH.

"Pokušavaju da održe živom fikciju da je RS država. Ne mislim da su njihove namjere recimo identične mojim. Mislim da je mit najopasnija stvar koja je prisutna na Balkanu. Tako se i stvara mit o državotvornosti RS i svako malo Dodik prijeti otcjepljenjem ili podjelom BiH. Takve stvari treba shvatiti vrlo ozbiljno", poručio je. 

Lijepe vijesti: Bosna i Hercegovina korak bliže uspostavljanju potpune suradnje s EUROPOL-om

Lijepe vijesti: Bosna i Hercegovina korak bliže uspostavljanju potpune suradnje s EUROPOL-om

Nadovezući se na posljednju izjavu, dodao je i da bi, ukoliko se takve stvari nastave, visoki predstavnik trebao iskoristiti bonske ovlasti i djelovati protiv političara koji forsiraju antiustavne, protivzakonski prenos državne imovine.

Rad Obavještajno-sigurnosne agencija Bosne i Hercegovine

Na pitanje zašto nije imenovana komisija za nadzor nad radom OSA-e odgovorio je: "To stvarno ne znam, ali nema govora da se tu raspada koalicija kao što su pojedini političari pokušali likovati na društvenim mrežama. Sastav svih komisija je usaglašen i izglasan na oba doma."

Komentarisao je i nedavno stavljanje Osmana Mehmedagića na crnu listu Sjedinjenih Američkih država, a kazao je da nije iznenađen ovim potezom SAD-a.

Dodik prijeti Bećiroviću: "Ako misli da može zaštititi neka prošeta ovdje da vidi kako će proći"

Dodik prijeti Bećiroviću: "Ako misli da može zaštititi neka prošeta ovdje da vidi kako će proći"

"To nazvati rezultatom tračeva po sarajevskim kafanama, kako se vrlo grubo i neargumentovano izrazio gospodin Izetbegović, je potpuna besmislica", a pored toga istakao je i da ne postoji problem u Stranci demokratske akcije, kazavši da je problem u njenom rukovodstvu.

Za kraj, Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine Denis Zvizdić, govorio je o unutrašnjoj politici Bosne i Hercegovine, a kazao je da Narod i Pravda ne smije dozvoliti nikome da se miješa u istu.

"Državna imovina je suštinska crvena linija ispod koje se nikada neće otići", poručio je Zvizdić za kraj emisije Rezime na Federalnoj TV.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije