Zastupnici 'četvorke' u Parlamentu BiH predložili rezoluciju protiv kriminalizacije klevete u RS

3
Radiosarajevo.ba
Zastupnici 'četvorke' u Parlamentu BiH predložili rezoluciju protiv kriminalizacije klevete u RS
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić

Zastupnici stranaka 'četvorke' (Narod i pravda, SDP, Naša stranka i BHI KF) u Predstavničkom domu Parlamentarnoj skupštini BiH uputilo je Rezoluciju o pravu na slobodu izražavanja u BiH u skladu sa EU standardima.

Ovu vijest je na Twitteru potvrdio Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH.

Rezoluciju o pravu na slobodu izražavanja u BiH u skladu sa evropskim standardima prenosimo u cijelosti:

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Predstavnički dom PS BiH najoštrije osuđuje najave usjavanja zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS kojim se, između ostalog, kriminalizuje kleveta kao krivično djelo sa visokim novčanim sankcijama.

Predstavnički dom PSBiH se protivi svakom pokušaju da se na bilo koji način ugrozi ustavno pravo na slobodu izražavanja i da se finansijski i na svaki drugi način oteža rad nezavisnih medija, što bi za posljedicu imalo uvođenje autocenzure. Zaštita ugleda i privatnosti te borba protiv dezinformacija važni su ciljevi, ali oni se ne smiju ostvarivati na štetu slobode izražavanja kao jednog od osnovnih načela.

PD PSBiH odbacuje i osuđuje plasiranje lažnih vijesti, neistina, ciljano narušavanje ugleda i druge zloupotrebe kao sredstvo političke i bilo koje druge borbe.

PD PSBIH smatra da pitanje jezika mržnje i plasiranja lažnih vijesti adekvatno regulisano u skladu s međunarnodnim i evropskim standardima iz te oblasti i ne na način koji predstavlja grubo gušenje slobode govora i medijskih sloboda.

PDPSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH i poziva Instituciju ombudsmena za ljudska prava BiH da poduzmu sve aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi se kroz izmjenu zakona, podzakonskih akata i izradu preporuka i specijalnih izvještaja pronašao adekvatan balans između zaštite prava na slobodu izražavanja i borbe protiv dezinformacija, u skladu s legitimnim ciljevima koji se žele postići u demokratskom društvu.

PDPSBiH poziva međunarodne institucije, organizacije, medije, organizacije civilnog društva, te sve druge koji se bave zaštitom medijskih i drugih sloboda na zajedničku saradnju u borbi za otvoreno i slobodno demokratsko društvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije