Pripremljena žalba protiv zastupnice SDA koja je šokirala izjavom o LGBTIQ osobama

Radiosarajevo.ba
Pripremljena žalba protiv zastupnice SDA koja je šokirala izjavom o LGBTIQ osobama
Foto: Facebook / Samra Ćosović-Hajdarević

Zastupnica Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo Samra Ćosović-Hajdarević prokomentirala je jučer na svom Facebook profilu održavanje prve Bh. povorke ponosa i time izazvala buru u javnosti.

Prva bh. povorka ponosa u Sarajevu 8. septembra

Naime, zastupnica je napisala kako je grupi aktivista i aktivistkinja koji organiziraju povorku cilj da upropaste državu i njen narod, te da se oni trebaju izolovati i skloniti što dalje od "naše djece i društva", napisala je u statusu kojeg je potom obrisala sa Facebooka.

samra_cosovic_hajdarevic_prtscr_fb.jpg - undefined

Foto: Facebook

Kako saznajemo, protiv zastupnice SDA bit će podnesena žalba ombudsmanu za ljudska prava po Zakonu o zabrani diskriminacije i samoj Skupštini KS-a, u skladu sa Etičkim kodeksom Skupštine. Također saznajemo da nevladin sektor razmatra i druge pravne mjere protiv zastupnice.

Podsjećamo, prva Bosanskohercegovačka povorka ponosa održat će se u Sarajevu 8. septembra ove godine, a već godinama se održava u gradovima širom regije. Inicijativa za organiziranjem povorke krenula je od grupe aktivista i aktivistkinja iz Bijeljine, Banje Luke, Sarajeva, Tuzle, Ugljevika, Prijedora i drugih gradova u BiH.

"LGBTIQ osobe su svakodnevno izložene diskriminaciji i nasilju: u porodici, u školi, na radnom mjestu, na fakultetu, na ulici, ali i u institucijama", rečeno je jučer na konferenciji za medije, gdje je i navedeno kako Bh. povorka ponosa poštuje principe antifašizma, nenasilne komunikacije i ravnopravnosti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije