Odluke / Ustavni sud BiH potvrdio da su vlasti KS prekršile pravo na slobodu okupljanja

16. 01. 2019. u 11:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 19

Ustavni sud BiH na sjednici održanoj 19. decembra 2018. usvojio je apelaciju Sarajevskog otvorenog centra i drugih, te donio odluku o dopustivosti i meritumu i potvrdio da su javne vlasti Kantona Sarajevo prekršile pravo na slobodu okupljanja LGBTI osoba ne osiguravši sigurnost učesnika na Festivalu Merlinka 2014. godine.

Ustavni sud potvrdio je i da su javne vlasti propuštanjem da osiguraju sigurnost učesnika, ali i da provedu temeljnu istragu i sankcionišu počinitelje nasilja prekršile i zabranu podvrgavanja mučenju ili nečovječnom ili ponižavajućem postupanju, tačnije da su omogućile homofobno i transfobno nasilje na samom Festivalu, saopćeno je iz Sarajevskog otvorenog centra.

Prema odluci Ustavnog suda BiH vlade Federacije BiH i Kantona Sarajevo apelantima moraju isplatiti ukupni iznos od 8.000 KM kao naknadu za svoj propust i pretrpljeno nasilje, strah i stres, u roku od tri mjeseca.

Naime, 1. februara 2014. na Festival Merlinka koji se održavao u Kinu Kriterion u Sarajevo, upalo je 14 maskiranih napadača koji su prekinuli dikusiju koja se odvijala te napali učesnike Festivala.

Unutar Ministarstva unutrašnjih poslova proveden je postupak za ispitivanje odgovornosti policijskih službenika za nepojavljivanje na Festivalu u dogovoreno vrijeme, kojim su odgovorne osobe prvo sankcionisane, a onda po žalbi oslobođene odgovornosti.

Iz ovih razloga Sarajevski otvoreni centar i deset drugih apelanata podnio je u novembru 2016. godine apelaciju Ustavnom sudu BiH tražeći da se utvrdi odgovornost nadležnih institucija za kršenje slobode okupljanja LGBTI osoba, te neosiguravanje učesnika i neprocesuiranje počinitelja nasilja.

NEMA KOMENTARA