Zašto Qatar Airways nije obnovio direktnu liniju između Sarajeva i Dohe?

3
F.V.
Zašto Qatar Airways nije obnovio direktnu liniju između Sarajeva i Dohe?
Foto: Qatar Airways / Qatar Airways / Ilustracija

Nedavno objavljene fotografije redova brojnih turista iz Saudijske Arabije pred ambasadom Bosne i Hercegovine u Rijadu, ali informacije bh. vlasti i turističkih radnika, jasno ukazuju na veliki interes ljudi iz tog dijela svijeta za našu zemlju.

Ne samo iz Saudijske Arabije već i ostalih bogatih zemalja Arapskog/ Perzijskog zaljeva poput Katra i Kuvajta, kojima, primjerice, ne trebaju vize za ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Njihov, kao i dolazak turista iz drugih zemalja svijeta pozdravili su na ovosedmičnim protestima i turistički radnici naše zemlje.

Neki se nisu vratili

Međutim, kao jedan od ozbiljnih problema javlja se pitanje zračnog saobraćaja. Naime, Aerodrom Sarajevo nastoji da ponovo uspostavi postojeće linije, odnosno da aviokompanije koje su do sada radile preko Aerodroma Sarajevo to i nastave.

"Nismo uspjeli da vratimo dosad sve aviokompanije koje su letjele iz Sarajeva, ali imamo neke nove koje su iskazale interes za operacije preko Aerodroma Sarajevo", kazao je nedavno direktor Aerodroma Sarajevo Nermin Zijadić u intervjuu za "O kanal".

Među onim kompanijama koje su do pandemije letjele iz Sarajeva, a sada ih nema je jeste i Qatar Airways, prepoznat kao najbolja svjetska aviokompanija.

Inače, proteklih godina BiH je među većinom stanovnika Katara odjednom postala vrlo popularna destinacija, zbog produbljivanja veza dviju zemalja.

"BiH je postala drugi dom brojnim državljanima Katara", reći će bh. zvaničnici.

I pored velikog interesa državljana najbogatije zemlje na svijetu, ali i naših brojnih građana koji tamo žive i rade, kao i potreba povezivanja Bosne i Hercegovine sa ostatkom svijeta, direktna zračna linija Sarajevo – Doha definitivno neće biti ponovo uspostavljena tokom ljeta, odnosno u ovoj godini!

"U ovoj godini nisu planirani letovi. To je informacija imam", kratko nam je kazao Mirza Šljivo, sada već bivši direktor prodaje Qatar Airwaysa u Sarajevu.

On je naglasio da je u međuvremenu prestao da radi u katarskoj kompaniji, da nije ovlašten za zvanične izjave, te nas je za više informacija uputio ja kancelariju Qatar Airwaysa u Beogradu.

"Sarajevo nije u planu"

Komercijalni direktor Qatar Airwaysa za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu Boris Žutić potvrdio je za Radiosarajevo.ba da letova iz Sarajeva za Dohu neće biti do Nove godine.

"To je jedina informacija koju trenutno imamo. Mi konstantno evaluiramo planove koje desnitacije ćemo poći da letimo, a koje nećemo, ali trenutno Sarajevo nije u planu za leto, što ne znači da se to neće promeniti. Jer jednostavno stvari se menjaju iz časa u čas", izjavio je Žutić.

Boris Žutić - undefined

Foto: Travel Magazine: Boris Žutić

Na naše pitanje šta je razlog takve odluke Žutić je kratko istakao da je "Doha pre svega još uvijek zatvorena zemlja zbog panemije COVID-19".

"Teško je ući u nju, samim tim se teško i izlazi itd. Uglavnom, sve se svodi na COVID-19", rekao je Žutić, koji nije mogao govoriti da li su razlog eventualne procjene o ekonomskoj (ne)isplativnosti.

"Ne mogu davati dalje komentare. Mi čak nemamo dozvole da dajemo izjave. Tako da je ovo maksimalno što sam mogao da izreknem", istakao je Žutić, dodajući kako, ipak, vjeruje da će Qatar Airways letjeti iz Sarajeva sljedeće godine, "ako ne i ranije".

Ekonomska opravdanost za održavanje linije Doha – Sarajevo zaista postoji.

"Sarajevo je postalo dio plana razvoja i globalnog širenja Qatar Airwaysa 31. oktobra 2017., nacionalnog avioprevoznika države Katar koji je već u prvoj godini osvojio povjerenje putnika iz cijele Bosne i Hercegovine. Od prvog leta 2017. godine, Qatar Airways je neprestano održavao liniju Sarajevo – Doha sa četiri leta sedmično čime je omogućio povezanost Sarajeva i Bosne i Hercegovine sa neprestano rastućom mrežom od više od 150 destinacija širom svijeta", saopćili su iz Qatar Airways u oktobru 2018. godine, u povodu prve godišnjice "povezivanja Sarajeva i svijeta".

Štaviše, interes je prije pandemije, navodno, bio toliki da se razmišljalo i o većem broju letova.

Kako god, bh. vlasti u međuvremenu ohrabruju međunarodne aviokompanije uključujući i Qatar Airways da nastave letjeti iz države Bosne i Hercegovine. To je dobra vijest i za turističke radnike, jer vraća vjeru u jačanje bh. turističkih potencijala. Ali i obnovu ukupne privrede i života nakon ublažavanja mjera i smanjenja broja oboljelih od COVID-19.

Apsolutna podrška obnovi linije

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova dr. Bisera Turković izjavila je za Radiosarajevo.ba kako apsolutno podržava ideju da se vrate i uvode nove avio-linije.

Bisera Turković - undefined

Foto: Privatni album: Bisera Turković sa delegacijom Katara

"BiH postaje sve atraktivnija za turiste i poslovne ljude. Katar je država sa kojom nas mnogo toga veže i gdje postoji značaj prostor za unapređenje saradnje i ekonomske aktivnosti. Vjerujem da će u najskorije vrijeme ponovo biti uspostavljene redovne avio-linije", kazala je ministrica Turković za Radiosarajevo.ba, te dodala:

"Svjesni smo da operateri iz tog dijela svijeta imaju interes za BiH i oni prate interes turista. Smatram da odluku o tome ne bi trebalo prepuštati nekim ovdašnjim regionalnim interesima, već razvijati veze koje će podstaknuti razvoj ekonomije. Svakako imam namjeru i poduzeti određene aktivnosti u tom smislu, o čemu će javnost biti blagovremeno upoznata".

Prema neslužbenim informacijama vlasti BiH i Katara bi se mogle zainteresirati i za informacije o stanovitim lokalnim utjecajima kako bi se odgađala ponovna uspostava linije Sarajevo – Doha, a turisti usmjeravali u neke druge regionalne centre, no o tome je, zasad, rano govoriti.

Tragom svih ovih informacija kontaktirali smo i Ambasadu Katara u Sarajevu, ali tamo nisu htjeli davati komentare na ovu temu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije