Zašto je priveden Adel Šabanović prije suđenja Mahmuljinu? Evo šta kaže policija

3
L.S.
Zašto je priveden Adel Šabanović prije suđenja Mahmuljinu? Evo šta kaže policija
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sakib Mahmuljin nije mogao prisustvovati ročištu na Sudu BiH

Adel Šabanović, preživjela žrtva genocida u Srebrenici, danas je prije suđenja Sakibu Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije BiH, u Sudu BiH priveden u policijsku stanicu Novi Grad Sarajevo.

Ispred zgrade Suda BiH u Sarajevu danas su se okupili i Srbi iz Podrinja koji su iskazali svoje nezadovoljstvo i najavili da će nastaviti da dolaze. S druge strane Adel Šabanović nije mogao prisustvovati.

Šabanović tvrdi da je zadržan na ispitivanju sat vremena.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

"Ne znam po čijem nalogu sam zadržan i zašto? Danas sam htio prisustvovati suđenju Sakibu Mahmuljinu u Sudu BiH i svjedočiti o zločinima, o zlotvorima koji još nisu procesuirani, koji su bili na području Srebrenice, ali su me policijski službenici spriječili. Nisam došao da ikoga vrijeđam, napadam već da kažem istinu", ističe Šabanović za portal Radiosarajevo.ba. 

Tvrdi kako je nekome zasmetalo da kaže ono što zna. 

"Pitao sam zašto su me zadržali i priveli, pitali su me za ime i prezime, oni su mi uzeli podatke, adresu. Pitali su me zašto sam došao na Sud BiH, ja sam ispričao sve. Zadržali su me sat vremena i ja sam zakasnio na ročište, tako da nisam mogao ni prisustvovati suđenju. Pitam se zašto? Kome ja smetam? Je li ja kao preživjeli ne smijem pitati za svoje, ne smijem tražiti istinu, a zločinci mogu, oni mogu i doći i pričati i hodati slobodno", ističe Šabanović za portal Radiosarajevo.ba.

Ovu informaciju provjerili smo u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), kao i u policijskoj stanici Novi Grad Sarajevo. 

"Policijski službenici su provjerili identitet Adela Šabanovića. Dakle radi se o potvrđivanju identiteta, nije bilo procesuiranja", kazali su iz operativnog MUP-a KS za portal Radiosarajevo.ba. 

Adel Šabanović je civilna žrtva rata, sa teškim zdravstvenim posljedicama.

Posljednju srpsku agresije na BiH, koja je trajala od ’92. do ’95. godine proveo je u opkoljenoj Srebrenici, u kojoj je svjedočio ubistvima i silovanju više hiljada Bošnjaka, među kojima je i njegov otac i djed. Ubili su mu 22 člana šire i uže porodice.

Kada je Šabanović, koji je tada imao 11 godina, izašao na slobodnu teritoriju zahvaljujući nani koja ga je uspjela ubaciti u kamion koji je iz Srebrenice deportovao izbjeglice u Kladanj koji je bio prvi grad do Srebrenice kojeg su kontrolisale snage Armije RBiH, njegova svjedočenja šokirala su cijeli svijet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije