Poništena presuda generalu Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu

4
Radiosarajevo.ba
Poništena presuda generalu Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu
Foto: Detektor.ba / Sakib Mahmuljin

Sakibu Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Arbije BiH poništena je prvostepena presuda. Ovu odluku donijelo je Apelaciono vijeće Suda BiH, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN BiH) član njegovog advokatskog tima, branilac Fahrudin Ibrišimović.

On kaže da još nije dobio pisani otpravak presude.

“Nije još zakazan pretres pred Apelacionim vijećem, vidjet ćemo kada će biti”, rekao je Ibrišimović za BIRN BiH.

Meteorolozi objavili prognozu do 23. maja: Ovo se mnogima neće svidjeti

Meteorolozi objavili prognozu do 23. maja: Ovo se mnogima neće svidjeti

On je ranije osuđen na 10 godina zatvora, jer nije spriječio, kako su istaknuli iz Tužilaštva BiH, ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda El-Mudžahidin, na području Vozuće i Zavidovića.

Tužilaštvo se žalilo na visinu izrečene kazne za ubistva zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), te nečovječno postupanje prema zarobljenicima, civilima i ranjenicima.

Tužilac Vladimir Simović zatražio je da Mahmuljin bude osuđen na maksimalnih 20 godina zatvora ocijenivši da je Prvostepeno vijeće izreklo blagu kaznu.

Odbrana je zatražila oslobađanje ili ukidanje presude. Prema riječima braniteljice Vasvije Vidović, ovo je rijedak slučaj u kojem je ispoljeno toliko selektivnosti prema dokazima.

Mahmuljin je ranije na sudu kazao da još jednom izražava žaljenje.

"Svi pripadnici Trećeg korpusa, koji su poštovali moje naredbe postupali su prema zarobljenicima po propisima…", istakao je Mahmuljin, dodajući da je Treći korpus predao 284 zarobljena pripadnika VRS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije