Reakcija / Boračke organizacije FBiH o presudi Sakibu Mahmuljinu

22. 01. 2021. u 18:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 49

General Sakib Mahmuljin, nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije BiH, danas je prvostepeno osuđen na 10 godina zatvora.

Zbog toga je Organizacija boračkih organizacija FBiH izdala saopštenje za javnost povodom presude generalu Mahamuljinu.

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

"Saznavši za uistinu sramnu presudu Suda Bosne i Hercegovine u predmetu generala Mahmuljina, više nam je nego očigledno da pravosuđem upravljaju one politike koje su nas zatvarale i ubijale i početkom devedesith godina u želji da u najkraćem mogućem vremenu Bosna i Hercegovina postane njihov plijen.

U to vrijeme su to radili bez ikakave kontrole i na svu sreću nisu do kraja uspjeli u svojim nakanama jer se pojavila herojska Armija Republike Bosne i Hercegovine koja ih je zaustavila.

Međutim sada već na jedan vrlo perfidan i navodno zakonit način kroz tzv. strategije u procesuiranju ratnih zločina pokušavaju izjednačiti agresora i žrtvu, branioce i zločince, one koji su počinili genocid sa onima koji danas svoj smiraj traže u mnogim mezarjima i grobljima širom Bosne i Hercegovine.

Iako se radi o prvostepenoj presudi koja nije pravosnažna, i koja će sigurno u drugostepenom postupku biti oborena, cilj ovakvih procesa poput ovog koji je vođen protiv generala Mahmuljina jeste na svaki mogući način uz svesrdnu pomoć medija, srozati vrijednosti odbrambeno-oslobodilačkog rata, Armiju Republike Bosne i Hercegovine nazvati zločinačkom, a one koji su se branili izjednačiti sa agresorima i tako stvoriti sliku da se na ovim našim prostorima vodio građanski rat, a ne da smo se branili od neviđene agresije na našu zemlju.

Na svu sreću još uvijek ima patriota koji budno stoje na bedemima naše domovine i neće dozvoliti takvo nešto. Bit ćemo uz generala Mahmuljina sve dok to bude potrebno kako bi smo dokazali da je on časni general časne Armije Republike Bosne i Hercegovine kao i svi naši generali, i da su njegovi saborci samo branili svoj prag i svoju avliju u koju je neko nepozvan došao.

Predlažemo Tužilaštvu BiH i Sudu BiH da se intenzivnije pozabave stvarnim ratnim zločinima počinjenim u Prijedoru, Bratuncu, Srebrenici, Foči i mnogim drugim mjestima gdje postoje neoborive činjenice da je zločin počinjen, a ne da fiktivnim optužnicama i procesima zamajavaju građane BiH kako te dvije institucije nešto kao i rade i bespotrebno troše novac građana BiH", navodi se u saopštenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (14)