Zasjedao Gradski savjet: Kreće inicijativa za reformu teritorijalne organizacije Grada Sarajeva

10
Radiosarajevo.ba
Zasjedao Gradski savjet: Kreće inicijativa za reformu teritorijalne organizacije Grada Sarajeva
Foto: Grad Sarajevo / Gradski savjet Sarajeva

Danas, 16. marta, održan je izuzetno produktivan sastanak sa uvaženim članovima Gradskog savjeta.

U fokusu je bio političko-pravni i zakonski položaj Grada Sarajeva sa mogućnostima reforme zakonskih nadležnosti i teritorijalne organizacije Grada Sarajeva.

"Sputan - teritorijalno nametnutom neprirodnom diobom, ograničenim nadležnostima, oduzetom imovinom i simboličnim budžetom, koji je manji od budžeta sarajevskih općina. Skoro tri decenije je na čekanju i donošenje zakona o glavnom gradu države što Grad Sarajevo, također, sprječava da obavlja svoje ustavne funkcije.

Počinje isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

Počinje isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

Shodno tome, na sastanku Gradskog savjeta odlučeno je da Gradsko vijeće prema Skupštini Kantona Sarajevo uputi inicijativu za reformu zakonskih nadležnosti i teritorijalne organizacije Grada Sarajeva, a prema naučnoj osnovi utemeljenoj preporukama Međunarodne naučne konferencije "Političko-pravni i zakonski položaj Grada Sarajeva u sistemu lokalne samouprave u BiH: mogućnosti reforme nadležnosti i teritorijalne organizacije", održane u ANU BiH u novembru 2022. godine.

Ovim se žele zadovoljiti interesi i potrebe građana Sarajeva kako bi i sami građani mogli utjecati na urbani, ekonomski, socijalni i kulturni razvoj svoga grada. Također, svjesni potreba i obaveza na evropskom putu naše zemlje, moramo nastaviti jače i brže s primjenom standarda na temelju Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. S ciljem da ispunimo misiju dobre lokalne uprave a time učinimo sretnijim i zadovoljnijim naše građane koji to od nas očekuju i koji to, prije svega, i zaslužuju", saopćeno je iz Gradske uprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije