Žarko Papić o Bogićeviću: Pokrenuti pokret otpora močvari, maske moraju pasti

4
Radiosarajevo.ba
Žarko Papić o Bogićeviću: Pokrenuti pokret otpora močvari, maske moraju pasti
Foto: FSU u BiH / Žarko Papić

Direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju i analitičar dr. Žarko Papić kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba, komentirajući odluku njegovog prijatelja i nekadašnjeg beogradskog saborca, Bogića Bogićevića, da poslije jučerašnjih dešavanja u Gradskom vijeću odustane od kandidature za gradonačelnika Sarajeva, kako su mnogi ljudi šokirani i veoma razočarani ovakvim raspletom političkih događaja.

"I reakcije su odista emotivne. Iza emocija treba pokušati razumjeti šta se ustvari dešava u političkom životu Sarajeva i Bosne i Hercegovine", započinje Papić.

Piše: Faruk Vele

Prema njegovim riječima, ovim potezom udareno je na simbole mutietničnosti u Sarajevu.

"Možemo se mi zavaravati time da je Sarajevo multietnički grad – nije. Sedam posto je neBošnjaka, govorimo o stanovnicima Sarajeva, i to su procjene. Simboli postoje koji održavaju neki duh multietničnosti, za neka bolja vremena. Ovima se i to gasi! Tako da treba odista vidjeti za neku hladniju političku analizu. Jasne su, meni bar, neke stvari", ogorčeno konstatira naš sagovorik.

Sin Oca...

Prema njegovim riječima, "Četvorka" ili "Trojka" u Kantonu Sarajevo apsolutno nije sposobna da ozbiljnije izvede neku kadrovsku kombinaciju.

"Moram reći da je greška SDP-a i Naše strane što je prihvatila kandidata za predsjedavajućeg Gradskog vijeća koji je Sin Oca, da ne pominjem imena. Time se otvorila priča o nepotizmu. Svaka čast onda NiP-u za njegovu veliku borbu protiv nepotizma na sve strane", analizira Papić.

S druge strane, smatra on, Stranka demokratske akcije (SDA), bez obzira na deklarativne izjave, "nije mogla  dozvoliti da osoba tog kalibra, tog simboličnog političkog značenja, bude na nekoj funkciji, u FBiH, ovaj put u Sarajevu".

"Bogić Bogićević se prvi suprotstavio onome što će kasnije biti agresija na Bosnu i Hercegovinu. Srbin iz Bosne i Hercegovine je prvi četnicima rekao – NE! Time se užasan politički kapital vraća na njegovo pravo mjesto. Na ličnost koja je to uradila! Iz pozicije SDA i njezine manipulacije istorijom – to se ne može dozvoliti. Šta mislite da se pojavi neko ko je uslovno rečeno veći heroj od svih njih drugih. Treozraša itd", otvoreno ističe Papić.

SDP i Naša stranka moraju reći "NE"

Emotivne reakcije u ovakvim trenutcima su, kaže Papić, sasvim normalne.

"Ja moram vrlo intimno da kažem. Senad Pećanin je jučer imao takav intervju na Pressingu N1.... A završio ga je tako da smo mi svi zasuzili. Emocije su pukle. Iza emocija  mora doći hladna analiza i formiranje pokreta otpora močvari i  voditeljima te močvare u Sarajevu i BiH", poručio je Papić.

Osvrćući se na budućnost političkog projekta "Četvorke" ili već sad "Trojke" kao političkog projekta, Papić je kazao da je važno da ta politička grupacija opstane, te da se sačuva Vlada KS.

"Da vlada funkcioniše dobro. Nastranu što bi čovjek mogao zamjeriti veliki broj stvari samoj toj Vladi, ona je, ipak, otvaranje prozora ka nečemu puno ozbiljnijem i boljem. Posebno kada je riječ o generalnim, opštim izborima. Važno je sačuvati "Četvorku" ili "Trojku", i Vladu. Da bi se sačuvala "Trojka" ili "Četvorka" SDP i Naša stranka moraju reći nekome "NE". Jako se dobro razumijemo o čemu govorimo. "NE" za ovu vrstu replike SDA tehnologije vlasti. Tu maske moraju pasti", zaključio je Papić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije