COVID situacija u Federaciji zabrinjavajuća: U kojim kantonima je najteže?

11
Radiosarajevo.ba
COVID situacija u Federaciji zabrinjavajuća: U kojim kantonima je najteže?
Foto: ZZJZFBiH / Smrtni slučajevi

Prema podacima dostavljenim Zavodu za javno zdravstvo FBiH u Federaciji BiH, zaključno s 20. septembrom 2021. u 12h, registrirano je 147 912 laboratorijski potvrđenih slučajeva COVID-19 bolesti i 5841
smrtni slučaj povezan s COVID-19.

Trenutno je evidentirano 7970 aktivnih slučajeva COVID-19.

Na nivou Federacije BiH, sedmodnevna incidenca iznosi 139,3 slučajeva/100.000 stanovnika.

Sastanak Trojke i ambasadora PIC-a: Ugrožavanje ustavnog ustrojstva BIH neće proći bez odgovora

Sastanak Trojke i ambasadora PIC-a: Ugrožavanje ustavnog ustrojstva BIH neće proći bez odgovora

U posljednjih sedam dana, najviša sedmodnevna incidenca je zabilježena u Kantonu Sarajevo, Hercegovačkoneretvanskom kantonu i Zapadnohercegovačkom kantonu.

Situacija po kantonima - undefined

Foto: ZZJZFBiH: Situacija po kantonima

Do 20. septembra 2021. godine u 12h Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljen je 5841 smrtni slučaj povezan s COVID-19.

Prema dobnoj strukturi, osobe starije od 60 godina čine 85,9% a prema spolnoj strukturi, muški spol je zastupljen s 61%.

Smrtni slučajevi - undefined

Foto: ZZJZFBiH: Smrtni slučajevi

U Federaciji BiH na bolničkom liječenje trenutno su 524 osobe zbog COVID-19 bolesti, od kojih je 46 na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

Prema dostavljenim podacima, od ukupnog broja hospitaliziranih, 32 pacijenta su bila cijepljena s jednom dozom, a 37 s dvije doze cjepiva.

U 37. tjednu bilježi se rast svih indikatora, najviše broj pacijenata COVID-19 na raspiratoru i broj smrtnih slučajeva zbog COVID-19.

Bosna i Hercegovina država s najviše smrtnih slučajeva od koronavirusa u Europi

Bosna i Hercegovina je država s najviše smrtnih slučajeva u Europi od koronavirusa, kada govorimo o podacima koji su analizirani na milion stanovnika.

U našoj državi stranica worldometers, koja nudi precizne statističke koronavirus podatke za čitav svijet, bilježi 3.159 smrtna slučaja na milion stanovnika. Po tome smo prvi u Europi, a iza nas je Mađarska sa 3.129 smrtnih slučajeva.

Dalje slijede Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Bugarska, Gibraltar, Češka... Od zemalja u regionu, najbliža nam je Slovenija koja je 11. na listi sa 2.158 smrtnih slučajeva na milion stanovnika. Hrvatska je na 13. mjestu.

Worldometer - undefined

PrtScr: Worldometer

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije