Zaprimljeno 29 prijava zbog negiranja genocida, među njima i protiv Dodika

4
Radiosarajevo.ba
Zaprimljeno 29 prijava zbog negiranja genocida, među njima i protiv Dodika
Screenshot / Milorad Dodik na vanrednoj press konferenciji

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo da je, nakon odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH, Nj.E. Valentina Inzka, o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i zakonom kažnjava negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine do danas zaprimljeno 29 prijava.

Među njima je i ona protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Ova informacija je potvrđena za portal Radiosarajevo.ba iz ove institucije.

Željko Komšić u New Yorku: 'Mnogo je više onih koji će braniti BiH od onih koji žele da je unište'

Željko Komšić u New Yorku: 'Mnogo je više onih koji će braniti BiH od onih koji žele da je unište'

Kako su napomenuli, više informacija u ovom trenutku ne mogu dati.

Napomenimo kako je Inzko krajem jula donio odluku  izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čime se kažnjava i negiranje ratnih zločina te genocida u Srebrenici.

Između ostalog, u izmjenama se navodi:

"Tko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. kolovoza 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve skupine osoba ili člana takve skupine, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".

Više o zakonu možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije