Slobodan Vasković: MUP RS izdao depešu da se mora postupati po "Inzkovom zakonu"

5
Radiosarajevo.ba
Slobodan Vasković: MUP RS izdao depešu da se mora postupati po "Inzkovom zakonu"
Arhiv / Slobodan Vasković

Uprkos nezadovoljstvu koje su političari u bh. entitetu RS javno iskazali povodom Zakona o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina kojeg je na kraju mandata nametnuo visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, novinar i bloger Slobodan Vasković tvrdi kako je MUP RS jučer izdao depešu svim organizacionim jedinicama u kojoj se navodi da su dužni postupati po Krivičnom zakonu države Bosne i Hercegovine!

"Srđan Obradović, načelnik Uprave za pravne i kadrovske poslove MUP RS, 09.08. ove godine je svim organizacionim jedinicama MUP RS poslao Depešu u kojoj se navodi da su dužni primjenjivati odredbe iz Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko, a tiču se zabrane negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom presudom, za šta je zaprijećena kazna zatvora i do pet godina.

Zatvorska kazna od najmanje tri godine predviđena je za one koji nagrađuju i veličaju osobe presuđene za genocid i ostale ratne zločine", tvrdi Vasković, prenosi portal Radiosarajevo.ba.

Ističe kako mu je navedeno potvrđeno iz nekoliko izvora iz MUP RS.

"Praktično znači da je svim Upravama na nivou MUP-a i Policijskim upravama naređeno privođenje, hapšenje i podizanje krivičnih prijava protiv svih osoba koje budu negirale genocid, ratne zločine i budu veličali osobe presuđene za genocid i ratne zločine. U Depeši se, između ostalog, navodi - "u prilogu akta dostavljamo vam nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida". Drugim riječima, nakon što je Depešom dostavljen svim organizacionim jedinicama MUP RS nametnuti Zakon, to znači da pripadnici MUP RS po njemu moraju postupati", dodao je.

Pojasnio je kako se u Depeši "striktno ne navodi da se postupa po nametnutom Zakonu, ali to nije ni bitno, jer čim je Zakon dostavljen to je za policiju obaveza da rade po njemu".

"Takva depeša/naredba bila je i logična, jer MUP RS ne može da postupa mimo Krivičnog zakona".

Prema Vaskoviću, ova depeša novi je dokaz beskonačne lažljivosti Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a, koji je tvrdio da Inzkova odluka neće biti sprovođena na teritoriji RS-a.

"... i koji je išao tako daleko da je čak isticao da će se MUP RS suprotstaviti fizički pripadnicima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), ako bi oni krenuli u hapšenje lica koja negiraju genocid. Nakon slanja Depeše jasno je da nikakvih sukoba neće biti, da će svi oni koji negiraju genocid, zločine protiv čovječnosti ili ratne zločine utvrđene pravosnažnom presudom, biti tretirani od MUP RS u skladu sa Krivičnim zakonom BiH", zaključio je Vasković, prenosi portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije