Zapaljiva retorika Milorada Dodika za govornicom: Spominjao Srebrenicu, Sarajevo, Izetbegovića...

25
Radiosarajevo.ba
Zapaljiva retorika Milorada Dodika za govornicom: Spominjao Srebrenicu, Sarajevo, Izetbegovića...
Foto: RTRS / Milorad Dodik

Na današnjoj posebnoj sjednici NSRS-a obratio se i predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik.

Milorad Dodik se u prvom svom obraćanju fokusirao na "Zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine".

"Alija (Izetbegović, op.a.) je naredio da se povuku borci da bi Srbi pobili 5.000 Bošnjaka. To ne opravdava zločin, ali govori o pripremi", kazao je Dodik, zatim dodao:

BH novinari: Pozivamo na radničku solidarnost, podršku i zajedničku borbu za bolje plaćen posao

BH novinari: Pozivamo na radničku solidarnost, podršku i zajedničku borbu za bolje plaćen posao

Uporno pričate 8300 a niste nikad dokazali više od 4100. Možete li mi naći ijednog Srebreničana koji je stradao u samoj Srebrenici, stradali su oni koji su se probijali. Genocid po onome što znamo i što stručnjaci znaju se nije desio i treba odbaciti ovakvu kvalifikaciju."

Komentarišući dešavanja u Sarajevu, Dodik je izjavio "Više je stradalo Srba u Sarajevu, nego muslimana u Srebrenici (Dodik već duže vrijeme koristi opasni narativ u kojem Bošnjake isključivo naziva muslimanima, što ima opasnu pozadinu, op.pr.).

Također je ponovno negirao ulogu VRS u masakru na Markalama "Lagali ste o markalama i drugim stvarima. General Morillon je izašao u Hagu i rekao da srbi nisu ispalili granatu"

"Nemate nikakvih presuda za stradanje srba, Marije djeve ste u svemu bili. Nema odgovornosti Alije u svemu, ali ima Karadžić jer se tada politikom bavio. Paddi Ashwown je rekao da se obustavila istraga protiv Alije jer je umro", kazao je Dodik.

Govorio je Dodik i o zločinima u Drugom svjetskom ratu, izjavivši da su u "mjestu Garovice kod Bihaća muslimani poubijali Srbe".

"Dok nisam počeo da se bavim ovim nisam ni znao, jer su komunističke vlasti to sakrivale", kazao je Dodik pa potom dodao: Ima li i jedno mjesto vašeg stradanja u drugom svjetskom ratu? Nema, zato što ste vi ubijali!".

Kompletan govor Milorada Dodika možete pratiti na linku ispod:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (25)

/ Povezano

/ Najnovije