BH novinari: Pozivamo na radničku solidarnost, podršku i zajedničku borbu za bolje plaćen posao

3
Radiosarajevo.ba
BH novinari: Pozivamo na radničku solidarnost, podršku i zajedničku borbu za bolje plaćen posao
Foto: Pexels / Novinari

U povodu Međunarodnog praznika rada, Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinara skreće pažnju na težak radno – pravni i socijalni položaj novinara i novinarki u Bosni i Hercegovini (BiH), kao i nesigurne radne uslove i kršenje prava na sindikalno organizovanje i djelovanje.

Prema posljednjem istraživanju BH novinara, većina novinara i novinarki ima plate koje ne omogućavaju dostojanstven život, ekonomsku sigurnost i nezavisnost.

Za 24 posto novinara/ki mjesečna primanja su ispod 1.000 konvertibilnih maraka (KM), njih 56 posto zaradi od 1.000 do 2.000 KM na mjesečnom nivou, dok samo 2 posto ima primanja iznad iznosa sindikalne potrošačke korpe. Posebno zabrinjava podatak da su najmanje plaćeni početnici i novinari/ke na zalasku karijere, što dugoročno novinarsku profesiju čini manje perspektivnom i jednom od najlošije plaćenih u BiH.

Novi detalji požara na Džidžikovcu: Namjerno zapaljen skupocjeni automobil

Novi detalji požara na Džidžikovcu: Namjerno zapaljen skupocjeni automobil

Upravni odbor BH novinara naglašava kako mnogi novinari/ke rade bez adekvatnog ugovora o radu, neki i po 10 godina, poslodavaci ne plaćaju penziono i zdravstveno osiguranje čak ni u javnim medijima. Novinarska radna sedmica je najčešće iznad 40 radnih sati, bez plaćenog prekovremenog rada i rada u vrijeme vikenda. Novinari/ke često nemaju pravo na zakonom propisan godišnji odmor, kao ni plaćeno bolovanje i druga odsustva.

Danas, na Međunarodni dan rada, Upravni odbor BH novinara poziva sve novinare i novinarke iz BiH na radničku soldarnost, podršku i zajednički borbu za bolje plaćen novinarski posao, smanjenje prekarijata u medijima, kao i više socijalne pravde i zakonske zaštite, te neodložno formiranje novinarskog sindikata kao legitimnog sredstva zagovaranja i zaštite prava medijskih radnika/ca.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije