U ZHK-u se danas obilježava praznik Hrvatske

A. D.
U ZHK-u se danas obilježava praznik Hrvatske
Zapadnohercegovački kanton jedini je dio BiH u kojem je danas neradni dan budući da se u ovom kantonu obilježava državni praznik Hrvatske.

Tako je ZHK postao ujedno i jedina administrativna jedinica u našoj državi koja slavi praznik susjedne zemlje, a riječ je o Danu svehrvatske državnosti. Međutim, u Hrvatskoj se ovaj datum do 2001. godine slavio svakog 30. maja, nakon čega je pomjeren na 25. juni.

Zapadnohercegovački kanton je, pak, zadržao ovu praksu, a riječ je o praznikovanju povodom godišnjice prvog višestranačkog Sabora Hrvatske uspostavljenog na današnji dan 1990.

Iz Vlade ZHK-a su saopćili da su ovaj datum utemeljili Zakonom o blagdanima i neradnim danima ZHK-a.  S druge strane, u Hrvatskoj je danas radni dan, jer se obilježava Dan Sabora, dok Dan državnosti slijedi tek 25. juna.

O specifičnosti ZHK-a govori i činjenica da se u ovom kantonu, primjerice, ne slavi 1. mart, dan nezavisnosti BiH. Tada je u ZHK-u najobičniji radni dan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije