Zanimljivo ispred Parlamenta FBiH, dva protesta - jedni su za, drugi protiv: Šta traže od delegata?

2
L. M.
Zanimljivo ispred Parlamenta FBiH, dva protesta - jedni su za, drugi protiv: Šta traže od delegata?
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Učesnici poslali delegatima snažnu poruku

U Sarajevu je za danas u 12 sati zakazana sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na čijem je dnevom redu i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji, kojima se zabranjuje izgradnja malih hidroelektrana instalisane snage do i uključivo 10 MW.

Ispred Parlamenta su došli članovi grupe Hrabre žene Krušćice koji od delegata zahtijevaju usvajanje Prijedloga zakona u tekstu kakav je usvojio i Predstavnički dom ovog Parlamenta.

Također, Prijedlogom zakona je obrazloženo zašto se išlo na rješenje da je mala hidroelektrana (mHE) hidroenergetski objekat instalisane snage do i uključivo 10 MW.

NBA play-off: Phoenixu nije pomogao ni Nurkićev double-double, Garzina Minnesota povela s 2-0

NBA play-off: Phoenixu nije pomogao ni Nurkićev double-double, Garzina Minnesota povela s 2-0

Dan D u Sarajevu: Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH danas pred velikim izazovom

Dan D u Sarajevu: Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH danas pred velikim izazovom

Razlika između hidroelektrana i malih hidroelektrana je u instaliranoj snazi.

Posted by Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT on Thursday, July 7, 2022

Lejla Kusturica, aktivistica, Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT, članica Koalicije za zaštitu rijeka BiH rekla je da danas očekuju usvajanje u Domu naroda FBiH Zakon o električnoj energiji FBiH kojim se zabranjuju mHE u istom tekstu u kojem ga je usvojio Predstavnički dom dva puta, a Dom naroda također u prvom glasanju.

“Unošenje amandmana sada je samo zaustavljanje zakona, jer će morati na usaglašavanje. Imamo informaciju da lobiji su djelovali i da će neke od stranaka pod njihovim utjecajem promijeniti mišljenje. Nadamo se da ipak neće, da će se ostati na kursu istom kao u prethodna tri glasanja”, navela je Kusturica.

Oni se trenutno nalaze ispred Parlamenta, a kako je navela Kusturica, učestvovat će na sjednici.

S druge strane, okupili su se i građani koji su protiv zabrane izgradnje mini hidrocentrala, odnosno radnici firme koja proizvodi opremu za izgradnju ovih hidroelektrana.

Došli su sa porukama: "500 mHE, 7.500 novih radnih mjesta", Stop neistinama", "Ne ukidajte nam radna mjesta po hitnom postupku".

Delegati će o ovoj osmoj tački dnevnog reda, a sjednica je sa zakašnjenjem počela i možete je pratiti na sljedećem linku:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije