Zanimljivi podaci: Zbog korone u jednom dijelu naše zemlje zabilježen manji broj razvoda

1
Radiosarajevo.ba
Zanimljivi podaci: Zbog korone u jednom dijelu naše zemlje zabilježen manji broj razvoda
Foto: Pexels / Ilustracija

U prvih pola godine u RS-u registrovano je 59 razvoda manje u odnosu na isti period prošle godine, rekli su iz Republičkog zavoda za statistiku.

Konkretno, prema podacima Zavoda, broj razvoda u prvih šest mjeseci ove godine bio je 335.

"Taj broj je bio veći u prvoj polovini prošle godine, kada ih je bilo 394", rekli su iz Zavoda.

U dijelu BiH se uvodi zajedničko vršenje roditeljskog prava nakon razvoda

U dijelu BiH se uvodi zajedničko vršenje roditeljskog prava nakon razvoda

Ističu da su podaci za ovu godinu podložni promjenama do njihovog konačnog godišnjeg objavljivanja.

"Bitno je napomenuti da je u prvoj polovini ove godine sklopljeno 2.145 brakova", – poručili su iz Zavoda te dodali da su u prvoj polovini prošle godine godine sklopljena 2.153 braka.

Komentarišući ove podatke, sociolog Ivan Šijaković ističe da je razvod postupak gdje nestaje svako povjerenje, podrška, saradnja, poštovanje i ljubav među bračnim partnerima. To je, kako kaže, traumatična situacija za bračni par, pogotovo za djecu, ako ih ima u tom braku.

"Mislim da je djelovanje pandemije djelimično homogenizovalo brakove. Smanjio se broj kontakata s neformalnim partnerima i suzio se prostor za bračne rizike, komotnije ponašanje i izazove", rekao je Šijaković.

Dodaje da je odluka za razvod najčešće uslovljena shvatanjem nekog od partnera, ponekad i oba, da je napravio pogrešan izbor prilikom zasnivanja braka.

"Na razvod braka utiču i brojni socijalni problemi na koje porodica nailazi, zatim okruženje u kome žive, nespremnost partnera na odricanje od svojih stavova i principa i neravnopravan odnos među partnerima", je Šijaković.

On smatra da će se broj razvoda ponovo povećavati u narednom periodu.

"Dosta je elemenata u sadašnjem vremenu koji su protiv braka kao temeljne jedinice društva. Brak i porodica su na udaru liberalističkog, konzumerističkog i rizičnog društva, koje se sada nameće od zapadnih centara moći", istakao je Šijaković.

Banja Luka neslavni rekorder

Na nivou grada Banja Luka od posljednjih pet godina u 2021. godini zabilježen je najveći broj rastava brakova, koji dostiže čak 292, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, prenosi Srpskainfo.

"U 2017. godini bilo je 267 razvedenih brakova, u 2018. taj broj je bio nešto veći te su zabilježena 273 razvoda, dok su u 2019. godini bilo 232, a u 2020. godini 249", rekli su iz Zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije