Zakuhalo se: Rusi pitali Amerikance - "je li to signal za stvaranje velike BiH"

24
Radiosarajevo.ba
Zakuhalo se: Rusi pitali Amerikance - "je li to signal za stvaranje velike BiH"
Foto: BBC / SAD vs Rusija

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini saopćila je danas kako su se "sa zanimanjem upoznali sa izjavama Specijalnog izaslanika američkog Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmera i Ambasadora SAD-a u Bosni i Hercegovini Erika Nelsona".

"Prema gospodinu Palmeru, – i očigledno je da nije samo on tog mišljenja – da je za sve nevolje Bosne i Hercegovine kriva Rusija. Takve zaključke možemo komentarisati jedino rečenicom Sergeja Lavrova: 'Dobro je što još uvijek nisu nas okrivili za ubistvo Franca Ferdinanda'", poručuje iz Ambasade, te dodaju:

"Međutim, vrlo je zanimljiva konstatacija gospodina Palmera da SAD podržavaju kreiranje 'velike Bosne i Hercegovine'. Primjetili smo i omašku u govoru. Ali u balkanskim uslovima omaške se obično ne primjećuju. Kada se ovdje govori o nečem velikom, misli se upravo na prekrajanje granica. Izrazit primjer su pokušaji da se stvori velika Albanija.

Neće li alegorija gospodina Palmera postati signal za Bošnjake koji žive u Srbiji, Crnoj Gori, pokrajini Kosovo, Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji da je došlo vrijeme za stvaranje 'velike Bosne i Hercegovine'? Kad je riječ već izgovorena..."

Također su, smatraju Rusi, zanimljive izjave gospodina Nelsona.

"Koliko se sjećamo, nedavno je govorio o 'pesnici' Rusije, dok Amerika prijateljski pruža ruku. Sada kolega proglašava Dejton 'retrogradnim' (zanima nas šta bi na to rekao 'tvorac izvornog Dejtona' Ričard Holbruk) pa odmah ističe da su sankcije na stolu! I zbog čega? Zbog kršenja Dejtona (izvornog ili modificiranog?) i 'korupcije'!

Ispada da su u prijateljskoj pesnici – oops! – ruci ipak sankcije. Za svaki slučaj. Upravo kao što u poznatoj američkoj izreci: 'Više možete postići s lijepom riječi i pištoljem nego samo s lijepom riječi'", naveli su iz Ambasade Rusije u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije