Zakonsko ograničavanje slobode izražavanja u BiH mora imati legitiman cilj

Fena
Zakonsko ograničavanje slobode izražavanja u BiH mora imati legitiman cilj
Ograničenje slobode izražavanja koje proizlazi iz zakonskih odredbi u BiH mora biti opravdano u demokratskom okruženju i imati legitiman cilj.

To je moguće uz primjenu evropskih standarda i poštivanje odredbi Člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima (EKLjP) u pravosudnoj praksi u BiH. S druge strane, mediji kroz poštivanje etičkih kodeksa i profesionalan pristup mogu izbjeći tužbe te dugotrajne i skupe sudske procese.

Istaknuli su to danas sudionici inter-profesionalnog seminara za pravosuđe i medijske aktere o ograničavanju slobode izražavanja u BiH, koji je održan u Sarajevu.

Drugog dana seminara sudija Okružnog suda u Banjoj Luci Amir Kapetanović predstavio je trodjelni test Evropskog suda za ljudska prava (ESLjP), koji se primjenjuje u rješavanju slučajeva koji se tiču odredbi Člana 10 EKLjP.

"Primjena trodjelnog testa važna je za razumijevanje načina donošenja odluka od Ustavnog suda BiH i ESLjP. Sudionici su analizirali primjere presuda i slučajeva kroz razmatranje osnovnih pitanja trodjelnog testa, a to su da li je ograničavanje slobode izražavanja predviđeno zakonom, da li ima legitiman cilj i da li je to ograničavanje „neophodno u demokratskom društvu", navode iz Udruženja BH novinari.

U kontekstu ograničenja slobode izražavanja koja postavljaju zakoni o zaštiti od klevete istaknuto je da medijska zajednica snosi značajan dio odgovornosti za sadržaje koji se objavljuju, ali i da mediji nekad znaju biti žrtve pravosudne neefikasnosti.

"Provjere činjenica su za medije važne zbog izbjegavanja tužbi. Dobronamjernost i profesionalno postupanje podrazumijeva se da se novinar i mediji mogu odbraniti pred sudom čak i ako su objavili ne tačne činjenice koje imaju reperkusije klevete, ali se dobronamjernost mora dokazati pred sudom", rekao je stručnjak za medijsko pravo Mehmed Halilović.

Cilj seminara je unaprijediti zastupanje novinara i medija pred sudovima u BiH kroz primjenu Člana 10 EKLjP i drugih evropskih standarda u bh. sudskoj praksi, pri procesuiranju različitih slučajeva ograničavanja slobode izražavanja i prava novinara u BiH.

Sudionici radionice, 47 predstavnika pravosuđa, advokata, novinara, urednika i eksperata iz oblasti medijskog prava konstatirali su da je potrebno proširiti suradnju s centrima za edukaciju sudija i tužilaca te advokatskim komorama u oba entiteta s ciljem edukacije predstavnika pravosuđa o primjeni evropskih standarda u sudskoj praksi u BiH. Poručeno je i da postoji potreba za organiziranjem in-house radionica u lokalnim zajednicama, kantonima i općinama širom BiH s ciljem unaprjeđenja znanja predstavnika pravosuđa i medija koji djeluju na lokalnom nivou.

Inter-profesionalni seminar nazvan "Ograničenja slobode izražavanja u BiH: instrument političkog pritiska protiv novinara/medija i/ili legitimna primjena evropskih standarda i člana 10 evropske konvencije o ljudskim pravima" organizirali su Vijeće Evrope i Udruženje/udruga BH novinari u okviru JUFREX - zajedničkog projekta EU i Vijeća Evrope - Jačanje pravosudne ekspertize o Slobodi govora u medijima Jugoistočne Evrope.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije