Zakon o matičnim brojevima pred bh. poslanicima

Radiosarajevo.ba
Zakon o matičnim brojevima pred bh. poslanicima

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH će na sjednici koja je počela jutros u Sarajevu razmatrati zahtjev poslanika Saše Magazinovića, Senada Šepića, Mirsada Đuguma, Mladena Ivankovića Lijanovića i Beriza Belkića da se Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju razmatra po hitnom postupku.

Jedan od predlagača zakona poslanik Saša Magazinović kazao je Feni da je Ustavni sud BiH donio odluku da član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju nije u skladu sa Ustavom BiH. Radi se o članu zakona koji je praktično spisak općina u BiH koje su razvrstane u registre u kojima se pohranjuju jedinstveni matični brojevi.

''U međuvremenu, od usvajanja ovog zakona 2001. godine, neke od općina su ukinute ili su promijenile ime'', kazao je Magazinović.

Ono što je Ustavni sud zahtijevao jeste da se član 5. Zakona prilagodi faktičkom stanju, dakle aktuelnim imenima općina koje su kroz ovo vrijeme promijenjene.

Nakon što u odgovarajućem vremenskom roku član 5. Zakona nije promijenjen, Ustavni sud je donio rješenje kojim se ovaj član stavlja van snage.

Magazinović je istaknuo da je tada nastupio problem jer djeca zbog stavljanja ovog člana van snage ne mogu dobiti jedinstveni matični broj i zdravstveno osiguranje.

''Presuda Ustavnog suda se odnosi isključivo na član 5. Zakona i praktično tom odlukom se nama daje zadatak da član 5. izmijenimo na način da u njemu pobrojimo aktuelne nazive općina u BiH. Mi smo isključivo to uradili onako kako je zahtijevao Ustavni sud BiH'', kazao je Magazinović Feni.

Poslanici će se izjasniti i o zahtjevu Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH razmatra po hitnom postupku.

Jedna od tačaka predloženog dnevnog reda je i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o upravljanju imovinom privremeno i trajno oduzetom u krivičnom postupku pred Sudom BiH.

Naime, na prošloj sjednici Predstavničkog doma predloženi zakon je, zbog nedostatka entitetske većine iz RS-a, upućen Kolegiju na usaglašavanje. Poslanici stranaka iz Republike Srpske su tada, prilikom diskusije, izrazili protivljenje donošenju ovog zakona, navodeći da je ovo pitanje u tom entitetu već uređeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije